Bottelaar: Chivas Brothers
Regio: Schotland
Fles: Royal Salute 21 Year Old The Malts Blend, b. 2019
Kleur: koper
ABV: 40%

Boeiend

Telkens wanneer mijn Amerikaanse vriend John op bezoek komt, brengt hij een flesje mee, iets waarvan ik telkens zeg dat hij dat niet zou moeten doen, maar iets waarvan ik toch telkens blij ben dat hij het gedaan heeft. Zo bracht hij tijdens zijn laatste reis deze Royal Salute 21 Year Old The Malts Blend mee, op de kop getikt in Japan. Nu, de Malts Blend is dan uiteraard een blended malt, die in dit geval werd samengesteld door Chivas’ master blender Sandy Hyslop, met niet minder dan 21 malts die bovendien allemaal minstens 21 jaar gerijpt hebben en uit alle verschillende whisky regio’s afkomstig zijn. Boeiend!

Delicate en zacht rokerige neus op zoet, overrijp fruit, zachte kruiden en waxy toetsen met slechts een hint van eikenhout. Dat fruit vertaalt zich naar sultanas, perzik en appels, gul besprenkeld met honing. Deze neus is eigenlijk uitstekend, no two ways about it.

De body is prima. Licht, doch waxy, met een mooie balans tussen de zoete toetsen van het fruit, de drogende tannine van het hout en de kruiden. Perzik en sultanas keren weer, aangevuld met iets van noten en honing. Mooie balans, hoor. Maar net iets minder complex dan de neus beloofde.

De afdronk is middellang met een hint van rook en zachte tannine. Licht drogend, dus. Maar wel mooi.

Wie zei ook alweer dat enkel single malts echt goed konden zijn? It wasn’t me. Ik heb slechts 2 puntjes van kritiek. Ten eerste hou ik niet van dit type karaf, maar da’s natuurlijk heel persoonlijk. Ik vind het jammer dat ik de inhoud niet kan zien. En ten tweede: dit was wellicht een 90+ whisky indien hij was gebotteld op 46% of meer. Maar afgezien daarvan: wat een mooie whisky, zeg!

 87/100

Geproefd door Mark Dermul op 13-01-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).