Distilleerderij: Kostenzer
Regio: Oostenrijk
Fles: Kostenzer Whisky Alpin 11 Year Old 2010 Roggen
Kleur: licht goud
ABV: 46%

Rood Fruit

Deze Oostenrijkse roggewhisky kreeg een finish op een Amarone wijnvat. Amarone is een Italiaanse rode wijn waarvan de druiven – voornamelijk Corvina – op stro worden gedroogd. Gezien de roggewhisky van Kostenzer, gerijpt om Amerikaanse eik, mij absoluut niet kon bekoren, hoop ik dat het wijnvat voor enige troost zal kunnen zorgen.

Aha! Naast de noedels die ik bij de roggewhisky al op de neus had – en die ook hier present tekenen – krijg ik effectief mooie toetsen van rood fruit, met aardbeien en kersen op kop. Vers geschilde appels, hint van perzik en een mespuntje vanille zorgen er voor dat dit een aangename neus wordt.

De body is meer dan oké, dit is zelfs olieachtig. Staat in schril contrast met enkele van zijn broertjes. En op smaak is het zelfs fruitig! Dat moet dus wel van het vat afkomstig zijn. Mooie kruidigheid, ook. Dit is lekker, ondanks dat hij zachtjes drogend werkt.

De afdronk is middellang, drogend en warmend. Aangenaam.

Deze steekt met kop en schouders boven alles wat ik al van Kostenzer geproefd heb, maar vrees wel dat ik het allemaal aan het prima vat moet toeschrijven. Wat nog maar eens bewijst dat goed hout ook echt een vereiste is om een goeie whisky te maken. Toch blij dat ik mijn sessie Oostenrijkse whisky met een positieve noot kan eindigen.

82/100

Geproefd door Mark Dermul op 03-01-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).