Distilleerderij: onbekend
Regio: Frankrijk
Fles: Pineau des Charentes 40 Year Old Malternative Belgium #3 ‘Alliance de Rubis’, 270 bts
Kleur: brons tot mahonie
ABV: 17.80%

Dessert

Dit is al de derde Pineau de Charentes die Pieter en Ysatis op de markt brengen onder het label van Malternative Belgium. Voor wie niet zo bekend is met deze drank uit Frankrijk: het is een versterkte drank bestaande uit driekwart most (druivensap) en een kwart cognac (van minstens 60% en maximaal 72%). Door de toevoeging van de cognac wordt de gisting van de most voorkomen. Eens de pineau 5 jaar op vaten gerijpt heeft, mag het zichzelf Vieux Pineau noemen. Vanaf tien jaar rijping wordt dat zelfs Très Vieux. Deze rijpte 40 jaar (!) in wat een ‘droge kelder’ wordt genoemd. Hij werd gestookt door ‘un boulleur de cru secret’ uit de Grande Champagne. Dat wordt ongetwijfeld smullen.

De neus is erg zoet, zoals dat hoort te zijn, maar met een beetje geduld merk je dat hier veel meer aan de gang is. Niet alleen krijg ik wat gedroogd fruit in de vorm van aardbeien en pruimen, maar er zit ook een flink aardse en herbale kant aan die hem flink wat diepgang geeft. Honing komt de boel wat verzachten. Dit is geen doordeweekse pineau die je snel uit de koelkast presenteert als aperitiefje.

Vol en romig op de tong – je kan deze bijna kauwen! De balans tussen zoet en zuur is hier nagenoeg perfect. Intens smaakvol op zowel rood fruit als citrusvruchten, met een karrenvracht aan smeuïge honing. Lekker intens en vol. Deze hoeft helemaal niet gekoeld. Gewoon op kamertemperatuur schenken is de boodschap.

De finish is uitstekend: lang en stroperig zoet. Neen, dit is wat mij betreft geen aperitief om gekoeld of – godbetert – met een ijsblokje te serveren. Deze hoort bij of zelfs na het dessert!

Verkrijgbaar bij Malternative Belgium voor 99 EUR. Aanrader. Grappig detail: het ABV op de fles heeft twee cijfers na de komma. Nog grappiger detail: het hondje op het label is de viervoeter van Pieter en Ysatis en luistert naar de naam Pineau. Toepasselijk!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 04-02-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).