Distilleerderij: Lochlea
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Lochlea 3 Year Old 2018 First Release, OB 2022, 1st Fill Bourbon & PX Casks, 7.385 bts
Kleur: licht goud
ABV: 46.0%

Eersteling

Lochlea is zo’n distilleerderij die lange tijd onder de radar is gebleven en daardoor nog niet besproken werd op het blog (hoewel ik er al twee eerder proefde). Het lijkt me dan ook logisch dat ik begin met de eerste officiële release uit 2022 voor deze eerste blogpost over dit huis. Lochlea is een farm distillery die haar eigen graan verbouwd en waar het eerste distillaat in 2018 uit de koperen stills druppelde. De manager is niemand minder dan John Campbell, die eerder nog bij Laphroaig werkzaam was.

Fruitige maar duidelijk jonge neus (doh!) op abrikozen, appelmoes en zoete mout. Wat vanille, citroengras en een flink minerale toets die ik niet anders kan omschrijven dan kalk. Een goed begin voor zo’n jong beestje, maar voorlopig toch nog een heuse weg af te leggen ook. Niet onlogisch.

Het mondgevoel is eerder licht en de smaak evenzeer. Naast wat abrikozen en appelmoes is het vooral een pittige kruidigheid die niet alleen het fruit wat onderdrukt, maar de malt ook een licht bittere toets geeft als van anijs en okkernoten. Hij komt wat alcoholisch over.

De afdronk is middellang, pittig gekruid en zacht fruitig.

De boel moet draaien, dat snap ik wel, maar voor een ‘first release’ is dit toch een mager beestje. En wat ik sindsdien geproefd heb in alle eerlijkheid ook… Veelbelovend, maar ik ga dit huis pas opnieuw bezoeken als hun malt minstens 6 jaar oud is. Thx voor het sample, Bruno!

81/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-01-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).