Onlangs kwam Jeroen van de whiskyshop The Bonding Dram aanzetten met 7 samples, waarvan hij niet wou verklappen wat het was. Er zat een duidelijke opdracht bij: 1) proef de helft van elk sample en bezorg mij je bevindingen en 2) maak je beschikbaar voor een online meeting met gelijkgezinden om de rest van de samples te proeven en te bespreken.

Nou, ik hou wel van zo’n uitdaging en deed plichtsbewust wat me was opgedragen. Ik proefde de samples op 6 maart en een week later zat ik in een call met twee collega’s.

Pas tijdens de video call werd duidelijk wat we precies aan het proeven waren, namelijk 8 spirits van de Deense producent EtOH Spirits, opgericht door Tobias Emil Jensen, een uitvinder en voedingsmiddelenwetenschapper (hoeveel punten is dàt in Scrabble?) met een diploma van brouwerijingenieur op zak. In Copenhagen experimenteren ze met ruwe spirits die ze van over de hele wereld laten overkomen en rijpen deze enkele dagen (!) in met zorg geselecteerde vaten.

Hun credo is dat ze door middel van ‘versnelde rijping’ nieuwe en verfijnde smaken kunnen creëren. Hun techniek bestaat uit onder andere ultrasound, waarbij de moleculen van de ingrediënten zodanig vibreren dat ze nieuwe smaken doen ontstaan en zelfs de structuur van de spirit veranderen. Hierdoor kunnen ze naar eigen zeggen sneller smaken onttrekken aan de houten vaten.

Op elke fles staat er netjes #thisisnotwhisky, alsook een quote van een bekend figuur.

Hieronder mijn, weliswaar beknopte, tasting notes (die vooraf gemaakt werden, nota bene):

Rye So Cherryous – 42%

The greater the contrast, the greater the potential. Great energy only comes form a correspondingly great tension of opposites – Carl Gustaf Jung

Een tien dagen op acaciahout gerijpte roggespirit met Deense zure kersen.

Kleur: roséwijn
Neus: Snoeperig zoete neus op roze spekken, gummi schoenen, guimauve en aardse toetsen. Hint van hout.
Smaak: Lichte body. Houterig. Doet wat denken aan een gin met rood fruit. Infuus van kersen op neutrale graanalcohol (ik zat er niet ver naast!)
Afdronk: Verrassend lang en zacht gekruid.
Besluit: Niemendalletje en niet mijn ding. De naam, een allusie op ‘why so serious’, vind ik wel ingenieus.

Hafnium – 42%

Everything we call real is made of things that cannot be regarded as real – Niels Bohr

Dit is een pure malt die 9 dagen rijpte en me nog het meest aan een jonge whisky deed denken (doh!).

Kleur: goud
Neus: Aangenaam zoet op vanille en karamel. Hint van bananenchips, Haribo beerjtes. Blond bier.
Smaak: Erg lichte body. Bijna waterachtig. Karamel, banaan, gekonfijte abrikozen.
Finish: Middellang, zacht gekruid, aangenaam warm.
Besluit: Vloeibaar snoepje. Kapt gevaarlijk vlot binnen.

Appealing – 45%

No great discovery was ever made without a bold guess – Isaac Newton

We blijven nog even bij de pure malt, weliswaar geweekt in de pulp van rode appels.

Kleur: amber
Neus: Donker bier, colaflesjes, erg zachte boerderijgeur, boterbollen. Lekker!
Smaak: Mooi olieachtig. Volmondig. Zoet op karamel en Werther’s Original, zacht herbaal, zoet op perzik en appelsien. Erg aangenaam.
Finish: Zacht gekruide, middellange afdronk. Mooi!
Besluit: Goed gerief. Hier zou ik een fles van kopen. Goed gevonden naam, trouwens.

Atlantis – 45%

The saddest aspect of life right now is that science gathers knowledge faster than society gathers wisdom – Isaac Asimov

Het basis ingrediënt van spirit is een bourbon geïnfuseerd met cacao, ultrasoon koud-gebrouwde koffie en nootmuskaat.

Kleur: brons
Neus: Satékruiden, grenenhout, kalisse, drop. Anijszaad. Moeilijk te identificeren.
Smaak: Olieachtig tot romig. Mondvullend. Donkerzoet op pruimen en origine chocolade, maar ook flink wat hout en houtkruiden. Doet aan een roggewhisky denken.
Finish: Lange, warme en kruidige afdronk op roggebrood en chilipeper.
Besluit: Moeilijke neus, maar goeie smaak!

Double Peached – 45%

I’m intelligent. Some people would say I’m very, very, very intelligent – Donald Trump

Een onnozele maar echte quote van Trump en de disclaimer ‘Fake Whisky’ op de fles en een fel oranje label: da’s genoeg om mij te doen glimlachen. Het goedje in de fles is een 10 dagen lang op portovaten gerijpte pure malt. Er werd effectief perzik aan toegevoegd, wat voor een nevel zorgt op de bodem van mijn flesje. Even schudden voor gebruik.

Kleur: vol goud
Neus: Verschaal bier, maïs op de BBQ, limoen, latexverf.
Smaak: Zacht olieachtig, fruitig op perzik, limoen en abrikozen. Erg mooi en toegankelijk. Fris en monter.
Finish: Lange, zoete, bevredigende afdronk.
Besluit: Belachelijke quote van een idioot, maar erg lekkere spirit. Hier zou ik een fles van kopen.

Ardbejd – 47%

Rules are not necessarily sacred, principles are – Franklin D Roosevelt

Arbejd betekent ‘arbeid’ in het Deens, maar ik twijfel of ze hier veel werk aan gehad hebben. Het is een geturfde pure malt die 9 dagen mocht doorbrengen op oloroso sherryvaten en ons aan een geturfde whisky moet doen denken. Ik denk dat Arbejd eerder om een andere reden gekozen werd.

Kleur: licht goud
Neus: Fermenterend appelsap! Hint van turf. Witte chocolade. Druivenpit. Geitenstal. Kaas. Kan zomaar Ardmore, Ledaig of zelfs Caol Ila zijn, hoewel het wellicht niet eens whisky is. Topneus!
Smaak: Lichte body. Wit fruit en mooi peaty. Subtiele rookontwikkeling. Ik denk dat het toch geturfde whisky is, eerlijk gezegd.
Finish: Lange, rokerige en zacht drogende afdronk.
Besluit: Jonge, geturfde whisky gok ik (ik zat er dus niet ver naast).

White Forest – 47%

Keep the company of those who seek the truth – run from those who have found it – Vaclav Havel

Deze spirit is een combinatie van geturfde malt en rogge, die niet minder dan 14 dagen lang rijpte op kastanje- en cederhout.

Kleur: goud
Neus: Interessant op pas gezaagde planken, jonge gele appels, sterfruit en meringue. Kiwi, kauwgum en calvados. Like!
Smaak: Olieachtig. Zoet op appels in allerlei vormen: appelmoes, gebakken appels, siroop en calvados. Zachte kruidigheid: witte peper en nootmuskaat. Gember bij de vleet. Houtkrullen en -kruiden.
Finish: Lange, zacht drogende maar flink gekruide afdronk.
Besluit: Goed spul!

Het waren zeker stuk voor stuk interessante en boeiende spirits, maar ik was zeker niet van alles ondersteboven qua smaak. Het is een goed verhaal, maar afgezien daarvan ook weer niet wereldschokkend, lijkt mij. Ik kan me wel voorstellen dat deze het allemaal goed zouden doen in een cocktail. Er staan trouwens een heleboel suggesties op de website van EtOh.

Ik schreef ook een paar keer in mijn notes dat ik ‘hier wel een flesje van zou kopen’, maar nadat ik de prijzen op de website onder ogen kreeg, zag ik daar toch van af. Zo’n 65 EUR gemiddeld is niet bepaald goedkoop.

Dat gezegd zijnde: tof experiment, waarvoor dank, Jeroen.

May the Malt be with you!