Brouwerij: Van Steenberge
Regio: België
Fles: Fouchette, 330ml
Kleur: goudblond
ABV: 7.5%

Culinair Bier

We kennen brouwerij Van Steenberge uit Ertvelde wellicht vooral van de bieren Gulden Draak en Augustijn. Maar wist je dat zij ook Fourchette brouwen? Dit is wat je noemt een culinair speciaalbier. Een bier ‘voor chefs, door chefs’, want een samenwerking tussen verschillende koks en de brouwerij. Sterker nog: het is een blend van tripel en witbier, waarbij gebruik wordt gemaakt van edele hopsoorten en unieke gerstvariëteiten. Volgens de ietwat fancy website dien je de fles even op voorhand te openen om wat koolzuurgas te laten ontsnappen en de fles te walsen om het bezinksel los te maken. Dan giet je het bier uit met een fijne straal, van een zo groot mogelijk hoogte zodat het overtollige gas kan ontsnappen. Ik heb alvast wat gemorst.

De neus is fruitig en floraal. Ananas, pompelmoes, citroengras, koriander en een hint van chicorei. Verrassend complex voor een blond bier.

Oh, heerlijk verfrissend en een tikkeltje romig. Pompelmoes en ananas opnieuw, maar dat wordt mooi tegengas gegeven door een bittertje. Ook kruidig, hoor. De koriander komt mooi door. Het florale element ontbreekt op de tong niet.

De afdronk is middellang en een beetje drogend, dankzij de gebruikte hoppen.

Ik kan me best voorstellen dat dit bier inderdaad goed combineert met allerlei gerechtjes, of dat nu zoet of hartig is. Ik vind het vooral erg lekker bij een kaasbordje. Aanrader.

Geproefd door Mark Dermul op 18-04-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)