Koval
Distillery

5121 North Ravenswood Ave
Chicago, IL 60640
USA
Tel +1 312 878 7988
www.koval-distillery.com

Voortvarend

Koval werd opgericht in 2008 and is de eerste
distilleerderij in Chicago sinds mid-19e eeuw. Ze werd opgericht
door het echtpaar Robert en Sonat Birnecker en hun plan is om organische
whiskey te stoken, een traditie die ze verder zetten van hun Oostenrijkse
betovergrootvader.

Hun bedoeling is om alles ter plekke te doen, van
korrel tot borrel zeg maar, waarbij ze het graan betrekken van lokale
boerderijen en het hele productieproces van maischen tot bottelen. De naam
Koval kent zijn oorsprong in Oost-Europa en betekent zoveel als ‘blacksmith’,
maar wordt ook vaak in het Jiddische dialect gebruikt om het zwarte schaap aan
te duiden of iemand die nogal voortvarend is. Sonat’s overgrootvader kreeg –
omwille van zijn voortvarende gedrag – al snel de roepnaam Koval. De keuze voor
de naam van de distilleerderij was dan ook snel gekozen.

Kothe

Het graan komt van een aantal boerderijen uit het
Midwesten en is 100% orangisch. Ook de gist is onbewerkt. Hun whiskey voldoet
dus aan alle eisen om zowel organisch als kosher te worden bestempeld. De
spirit wordt dan via een zogenaamde Kothe-still gedistilleerd. Deze 5000-liter
still is van Duitse makelij en bestaat uit een potstill met helm en twee
(relatief kleine) kolomstills.

Ze gebruiken barrels van 30 gallon (zo’n 114 liter)
uit de Barrel Mill uit Minnesota. Zoals het nog steeds moet in de States, wordt
elk vat slechts één keer gebruikt. Het bottelen gebeurt ter plekke.

Range

Zoals bijna elke nieuwe distilleerderij, begon ook
Koval met de productie van andere spirits in afwachting van de wettelijke leeftijd
om hun whiskey te bottelen. Zo is er een Koval Dry Gin, Barreled Gin, Peach en
Prune Brandy, Vodka (van rogge), Sunchoke spirit (wortels van de zonnebloem) en
een hele resem likeurs.

Maar ondertussen is de whiskey beschikbaar en wel in 6
versies: Koval Bourbon, Koval Four Grain, Koval Millet, Koval Oat, Koval White
Rye (ongerijpt) en Koval Rye.