Bottelaar: Douglas
Laing
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Rock Oyster
Cask Strength, Small Batch Release
Kleur: zonlicht
ABV: 57.4%

Zoet & Zilt

Na de Big Peat,
Scallywag en de Timorous Beastie was het de beurt aan Rock Oyster, die
representatief moet zijn voor de eilanden (hoewel er ook wat Islay in verwerkt
werd). De originele versie werd op 46.8% gebotteld, maar hij is nu ook op
vatsterke beschikbaar.

Net als bij de
‘gewone’ versie, krijg ik hier ook flink wat brooddeeg en gist, appels, munt en
zeewier op de neus. Hoewel de turf present tekent, is hij erg discreet.

De body is prima
en de aanzet op vatsterkte een aangename gewaarwording. Meteen een grootse
rookontwikkeling en kruidigheid met een mooie balans tussen zoete en zilte
elementen. Ik heb gebakken appeltjes, honing, peper, zout en iets van assen op
smaak.

De afdronk is
middellang en eens de rook wat weg gedeemsterd is, wordt hij terug verrassend
zoet.

Mooie, uit de
kluiten gewassen maar toch betrekkelijk jong aandoende blend.

81/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-12-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).