Jack Daniel’s Distillery

280 Lynchburg Highway

Lynchburg, TN 37352

USA

Tel +1 931 759 4221

www.jackdaniels.com

Jasper Newton

Volgens de overlevering werd de distilleerderij opgericht in 1875 door de toen 25-jarige Jasper Newton Daniel. Zijn bijnaam was Jack. Hij kwam uit een gezin met 13 kinderen, maar zijn moeder stierf jong en vader hertrouwde. Nadat die sneuvelde in de Burgeroorlog liep Jack weg van huis, omdat hij zijn stiefmoeder niet kon luchten. Hij vond onderdak bij Dan Call, een moonshiner, en leerde de knepen van het vak leerde van diens slaaf Nearest Green. In 1875 ontving hij de erfenis van zijn overleden vader en gebruikte die om zijn distilleerderij op te richten.

In 1884 kocht Jack het land waarop de distilleerderij vandaag nog altijd staat. Vanaf 1897 begon hij de typische vierkante fles te gebruiken. Zijn bekendste fles is uiteraard de Old No. 7, die verwijst naar het registratienummer (Registration No 7 in District 4). Toen deze fles in 1904 een gouden medaille won in St Louis was het hek van de dam, hoewel hij thuis te kampen kreeg met de populariteit van de Temperance Movement. Vandaag de dag ligt de distilleerderij nog steeds in een dry county.

Jack huwde nooit en kreeg ook geen kinderen. De distilleerderij werd in 1907 overgelaten aan zijn neef Lemuel Motlow, die ze runde tot aan zijn dood in 1947. Jack zelf overleed in 1911 ten gevolge van bloedvergiftiging. Motlow schopte het ondertussen tot senator in Tennessee en deed er alles aan om de Prohibition wetten terug te schroeven. Met succes. In 1938 mocht Jack Daniel’s opnieuw stoken in Lynchburg. Tussen 1942 en 1946 moest de distilleerderij dicht omwille van de Tweede Wereldoorlog. Alle graan moest dienen voor de productie van voedsel. In 1947, wanneer de distilleerderij weer open ging, overleed Motlow. Zijn kinderen namen de distilleerderij over, maar verkochten ze aan de huidige eigenaar Brown-Forman in 1956.

Tennessee

Hoewel Jack Daniel’s aan alle vereisten voldoet om zichzelf een straight bourbon te noemen, prijkt er op het label trots Tennessee whiskey. Hij wordt gestookt van een sour mash (wat betekent dat er nog restanten in zitten van de vorige batch om het fermentatieproces te vergemakelijken) die op zich bestaat uit maïs, rogge en gemoute gerst. Het speciale aan deze whiskey is dat hij een filteringsproces doorheen houtskool van de suikeresdoorn doormaakt alvorens gebotteld te worden. Dit noemt met het Lincoln County Process. Dan gaat de spirit op nieuwe eikenhouten vaten.

Aangezien ze nog steeds voor elke rijping nieuw hout moeten gebruiken, worden de gebottelde vaten verhandeld. Het overgrote deel gaat naar Schotland, maar de rest wordt verwerkt tot tuinmeubelen, pellets voor de open haard of chips voor op de barbecue. Het bezoekerscentrum trekt jaarlijks meer dan 250.000 belangstellenden.

Range

De range van Jack Daniel’s is betrekkelijk groot, hoewel slechts een klein aantal releases echt bekend zijn bij het grote publiek. De Old No. 7 is duidelijk het vlaggeschip met bijna 12 miljoen cases verkocht in 2014. Daarnaast kennen we ook de Gentleman Jack, de Single Barrel en de Silver Select en sinds kort de whiskylikeur Jack’s Tennessee Honey (minder dan 20% whiskey).

Er zijn echter zoveel speciale bottelingen, dat verzamelaars de handen vol hebben om ze allemaal bij elkaar te krijgen. De bekendste is misschien wel de Sinatra Select, ter ere van de bekendste liefhebber van deze whiskey, Frank Sinatra. Ol’ Blue Eyes werd in 1998 zelfs begraven met een fles Old No. 7. En in 2015 komt er een speciale Sinatra’s 100th Birthday botteling op de markt.