New Zealand Malt Whisky Company

14-16 Harbour Street

Oamaru 9400

New Zealand

Tel +64 3 434 8842

Home

Willowbank

Als sinds de eerste immigranten uit Schotland voet zetten op Nieuw-Zeelandse bodem in 1838 wordt er whisky gestookt, vooral in de buurt van Dunedin op het zuidelijke eiland. Maar rond 1870 gingen er velen, door de inmenging van de overheid, weer dicht. Eén van de bekendste distilleerderijen is ongetwijfeld de Willowbank Distillery, die in 1974 werd opgericht door de familie Baker, nadat de overheid de reglementering versoepelde.

De Bakers gingen aan de slag en produceerden merkens als Wilsons en 45 South. In de jaren 1980 werd de distilleerderij overgenomen door het bekende Canadese Seagram’s, die de distilleerderij vernieuwde en de whisky als single malt begon te vermarkten als Lammerlaw.

Bottelaar

Echter, in 1997 ging de distilleerderij dicht en werden de stills verkocht aan een rumproducent in Fiji. De nog resterende vaten – zo’n 600 – met Lammerlaw single malt werden opgekocht door The New Zealand Whisky Company.

Dit bedrijf is dus geen distilleerderij en bezit er ook geen. Het is een bottelaar, zou je kunnen zeggen. Je kan hun kelder wel bezoeken, waar de vaten nu nog liggen te rijpen en waar ook een mooie shop aan verbonden is. Die shop heet zeer toepasselijk Cellar Door.

Range

De range bestaat uit een resem single cask vintages die simpelweg New Zealand genoemd worden, alsook een Dunedin Doublewood 10 Year Old en sinds kort een 15 Year Old (tweede rijping op Franse wijnvaten) en een blend met de naam Water of Leith 10 Year Old (70% single malt en 30% graanwhisky).

Maar hun vlaggenschip is toch de South Island, die normaliter als Lammerlaw op de markt gebracht zou zijn geweest en die de opvolger moet worden van de Milford Single Malt, die uit hun aanbod zal verdwijnen. Aangezien er geen whisky meer bij komt, zou je kunnen stellen dat deze bottelingen stilaan zeldzaam beginnen te worden.