Distilleerderij: Ben Nevis
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Ben Nevis Private Cask 78/2021 Anthony Van Sele
Kleur: witte wijn
ABV: 61.5%

Clean

Voor alle duidelijkheid: dit is nog geen whisky. Dit is spirit. Het vat – nummer 78 – werd in 2021 afgevuld en mijn goeie vriend Anthony Van Sele kon het op de kop tikken. Hij overhandigde me onmiddellijk een gul sample zodat ik hem meteen eens kon proberen. Ik hou van new make en deze heeft nog maar enkele weken het hout gekust, dus denk ik wel dat ik iets lekkers ga proeven.

Goh, ja, lekker! Typische toetsen van new make, uiteraard, met platgekookte groenten en iets van aardappelschillen, maar ook al een flink zoete toets als van kristalsuiker en vanille-ijs.

Lekker romig op de tong en ondanks het torenhoge ABV behoeft deze absoluut geen water. New make met suikers en het begin van enkele esters. Denk kruisbessen en appeltjes, een druppel honing en flink wat peper. Hint van groene banaan. Oh, zo clean.

Hij blijft lekker lang hangen, is warmend en kruidig met een zoete terminus.

Dat belooft voor de toekomst, Anthony. Goeie vatkeuze, me dunkt.

Geproefd door Mark Dermul op 23-05-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).