Distilleerderij: Ben Nevis
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Ben Nevis 10 Year Old 2010/2020, The Duchess, Game & Wildlife Series, Shiraz Cask Finish, Cask #1800020, 317 bts
Kleur: goud
ABV: 56.7%

Shelduck

Best of Whiskies – een online whisky shop in Nederland – bottelt af en toe zelf onder het label The Duchess (‘de hertogin’). U herinnert zich misschien nog de Shieldmaidens reeks. Ondertussen zijn ze bezig met de zogenaamde Game & Wildlife Series, waaronder eerder al een Glenallachie 1995 en een Ardbeg 1995 verscheen. Vandaag zit er een jonge wijn-gefinishte Ben Nevis in mijn glas. Wat een prachtig label! Deze shelduck (bergeend) is van de hand van de Nederlandse kunstenaar Hans Dillesse, die ik al een paar keer ontmoet heb, zowel live als virtueel. Kunstenaar in hart en nieren. Maar dit terzijde. Laten we gauw deze jonge Ben Nevis eens aan de spreekwoordelijke tand voelen.

Aangename, zij het ietwat weeïge neus op kokosrotjes (de gebakjes), aardbeienconfituur en rabarber, gewikkeld in een doek van jute. Enkele aardse toetsen op de achtergrond. Je zou niet zeggen dat hij op 56.7% zit. De invloed van de wijn is naar mijn mening subtiel. Zacht en toegankelijk.

Op smaak is het veel meer uitgesproken. Flink pikant op zwarte en rode pepers, bitter bij de eerste slok, wat nadien onmiddellijk verzacht wordt door aardbeien en ander rood fruit. Amandelschaafsel, moutsuikers en zoethout. De wijn geeft hem een zoete twist en een licht drogend effect. Alles bij elkaar werkt het prima.

De afdronk is de troefkaart van deze Ben Nevis. Lang, erg kruidig en warm, rijk en zoet tegelijkertijd met slechts een beetje tannine op het sterfbed. Nog iets bubblegum-y ook. Mijn mond blijft wel kurkdroog achter.

Het is eens wat anders dan al die tropische fruitbommetjes van Ben Nevis die ik onlangs proefde. Zo’n 100 EUR.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 13-03-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).