Distilleerderij: Ardmore
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Ardmore 9 Year Old 2009/2018, A&G Rare Cask Selection, Caroni Rum Cask Finish, 230 bts
Kleur: zonlicht
ABV: 54.5%

Bananenschil & Lampenolie

Net als de vorige Ardmore, is ook deze gebotteld door een (in dit geval pas gestarte) Italiaanse bottelaar. A&G selecteerde een Ardmore die 9 jaar rijpte, waarvan 19 maanden op een Caroni rumvat. Hij werd gebotteld op vatsterkte.

In eerste instantie doet de neus me de wenkbrauwen fronsen. Het lijkt even op een olfactorische kakafonie. De typische Ardmore fruitigheid (appels, peren) met zijn geturfd en soms zelfs wat zilt randje wordt hier volledig overstemt door de bitterzoetigheid (is dat een woord?) van de Caroni. Denk bananenschillen en lampenolie. Mokka gaat in de clinch met vanille. ’t Is even wennen.

De body is olieachtig tot stroperig, wat me aangenaam verrast. Ook hier moet het typische karakter van Ardmore de duimen leggen voor de zoetigheid van de rum. Maar de rookontwikkeling is erg groots en zet je mond in vuur en vlam. Tuinkruiden, banaan, stokvis: ze komen hier samen in een vreemde smeltkroes van smaken. Wederom: het is even wennen, maar op smaak valt het mij al beter mee dan op de neus.

Op de afdronk bewijst de rum dat hij krachtiger is dan de malt. Langzaam sterft de Ardmore, maar lang leve de Caroni. Die blijft nog lang nazinderen.

Als ik niet beter wist zou ik gezegd hebben dat dit een rum was die op een geturfd whiskyvat had gerijpt en niet andersom. Interessante malt.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 12-01-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).