Distilleerderij: Ardmore
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Ardmore 6 Year Old 2010/2016, Hidden Spirits, Ex Bourbon Cask AM 1016, 307 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 50.0%

Rebel

Ardmore werd opgericht in 1898 door Adam Teacher – waarmee u meteen begrijpt dat een groot deel van de productie in de bekende blend Teacher’s verdwijnt – maar is sinds 2012 onderdeel van Beam-Suntory. Vandaag proef ik een release van het Italiaanse Hidden Spirits, uit de zogenaamde Young Rebels Selection. Veel bleker dan dit kan whisky nauwelijks zijn.

Verrassend zoete neus, moet ik zeggen, maar wel erg één dimensionaal. Ik krijg appels en vanille en that’s it. Pas op, da’s niet erg. Hij is lekker. Na enkele minuten ademen komt daar iets van een vers pak papier en gras aan te pas. Wel flink spirity, maar als je een zwak hebt voor new make is dat geen straf.

Ha, kijk, op smaak is het al stukken beter! Lekker olieachtig. Terug appels en vanille, maar met een mooie toets van turf, hooi, iets medicinaals waardoor je je heel even op Islay waant en tot slot een rookontwikkeling die je mond lekker warm maakt. Hier hou ik wel van.

De afdronk transporteert me naar Port Askaig en dat brengt altijd een glimlach op mijn tronie.

Jonge, zacht geturfde maar erg aantrekkelijke Ardmore die je blind zo maar Caol Ila zou durven noemen. Young Rebels, inderdaad!

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 12-01-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).