Distilleerderij: Mackmyra
Regio: Zweden
Fles: Mackmyra Vintersol, ex Port Casks, OB 2019
Kleur: goud met roze schijn
ABV: 46.1%

Winterzon

Splinternieuw is hij, de Mackmyra Vintersol. Het betekent zoveel als winterzon en dat verklaart misschien waarom hij in het thuisland – via Systembolaget – pas vanaf 4 oktober beschikbaar zal zijn. Wanneer hij precies in onze contreien te koop zal zijn – voor zo’n 65 à 75 EUR als ik me niet vergis – was op het moment van schrijven nog niet bekend. Het is wederom zo’n ‘seizoenswhisky’, deze keer gefinished op portovaten van Quita Do Vallado – één van oudste portomakers uit de Dourovallei, opgericht in 1716. De finish duurde maar liefst 16 maanden. Voor de whiskygeeks onder ons – u weet wie u bent – geef ik graag wat extra details over de gebruikte vaten: 1st fill ex port casks van 500 tot 700 liter, nieuwe en first fill Amerikaanse eik van 200 liter, first fill bourbonvaten van 100 liter en tot slot first fill oloroso vaten en Zweedse eik van 100 liter. Alstublieft!

Het eerste waar ik aan denk als ik het glas aan de neus zet, is de late herfst. Toetsen van hout, warme wijn en blauwe druiven worden gevolgd door minerale toetsen (kiezelstenen, natte rotsen in een sauna) en kersenpit. Chocolade met praliné vulling volgt onmiddellijk. Na enkele minuten in het glas merk je hoe lekker kruidig deze Zweedse malt eigenlijk wel is. En daarmee bedoel ik niet pikant, maar verfijnd en elegant op gember, anijs, vanille en peper. Maar het is vooral de porto die hier de boventoon voert, zonder te gaan overheersen. Prima, allemaal.

Hij is romig op de tong. Op smaak is de kruidigheid iets meer uitgesproken. Alle kruiden van op de neus in het kwadraat, zeg maar. Ik beken, ik had deze malt wel wat zoeter verwacht. Hij is best fruitig, vooral op peren en rozijntjes en doet wat aan glühwein denken, maar het verwachte rode fruit blijft uit. Het Zweedse hout, daarentegen, laat zich niet onbetuigd.

De afdronk is middellang op meer van hetzelfde.

Deze whisky gaat het erg goed doen aan het eind van de herfst en het begin van de winter, zoveel is zeker. Hij is lekker kruidig en warm en doet aan een knusse babbel rond een vuurkorf denken, met een sjaal om je hals en een muts op je hoofd en een glas Vintersol in de hand!

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-09-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).