Distilleerderij: The Macallan
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: 10 Year Old Cask Strength
Kleur: oloroso
ABV: 58,4%

Sherrybom

Ik heb tot op heden enkel drie Macallans geproefd uit de Fine Oak reeks. Die waren stuk voor stuk zeer goed, vooral de 15 Year Old. Deze Macallan 10 Year Old is een Cask Strength. Hij werd dus gebottled op vatsterkte, nl. 58,4%. Hij is zonder water een beetje te sterk en kan dus best verdund met een paar druppels water geproefd worden.

Onverdund is de geur in eerste instantie een klets alcohol in je gezicht, maar met een beetje geduld komen de sherrytonen naar boven, vergezeld van chocolade. Dankzij een paar druppels water wordt het aroma veel complexer: appel, rozijnen, geroosterde noten en zelf een tikkeltje sinasmarmelade. Lekker!

Op vatsterkte zet hij je keel in brand, zodanig zelfs dat het niet meer lekker is. Verdund, daarentegen, is dit een topper. De droge eik wordt onmiddellijk gevolgd door enorme sherrytonen, maar ook een heerlijk samenspel van citrus en noten is waarneembaar. Dit is werkelijk een heerlijke en complexe whisky.

Zonder water is de finish lang en flink gepeperd, maar zoals gezegd, te straf. Met water blijft hij heerlijk warm en langdurig, gepeperd, maar doet hij verlangen naar meer in plaats van naar minder (zoals zonder water eerder het geval is).

Geen twijfel mogelijk: dit is de beste Macallan die ik al mocht proeven, ondanks zijn relatief jonge leeftijd.

Score : 89

geproefd door Mark Dermul op 07-06-2010

(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar whivie.be)