Distilleerderij: Bruichladdich
Regio: Schotland (Islay)
Fles: 1989 Black Art (19 Year Old)
Kleur: euh….. rosé!
ABV: 51,1%

Wijnwhisky, whiskywijn?

Toch wel een beetje een vreemde eend in de bijt… Deze Bruichladdich kreeg een rijping op eikenvaten alvorens gefinished te worden op een ‘assortiment van wijnvaten’ uit warehouse nummer 12. De prachtige zwarte verpakking liet niet vermoeden welke kleur de inhoud zou hebben. Groot was dan ook de verrassing bij het schenken van deze Brookie. Hij lijkt op een roséwijn in plaats van een whisky!

Het eerste wat je ruikt is de rode wijn en dat is voor mij een beetje vreemd, bijna een afknapper. Ik ruik zoetigheid (aardbei en druiven), maar ook zurige toetsen die me opnieuw aan wijnazijn doen denken. Is dat de bedoeling? In mijn ogen (euh… neus) te veel wijn en te weinig whisky. Zelfs na enkele minuten staan blijft de zurigheid overheersen.

Na een heel rijke start (bijna allemaal rood fruit) wordt hij toch zeer delicaat en genereus. Hij verwarmt je mond heerlijk en heeft geen water nodig, ondanks het hogere ABV. Een beetje te zoet naar mijn mening. Is dat cassis-siroop? Desalniettemin verrassend lekker.

De afdronk is warm en eindeloos, met overduidelijke wijntoetsen tot het eind.

Opnieuw mijn welgemeende dank aan Imanuel voor het leveren van de samples. Hij is een geduldig man, want kocht de fles reeds in januari en we maakte ze samen open eind mei. Wat een karakter (de kerel, bedoel ik dan). De Black Art is verkrijgbaar voor zo’n 90 EUR.

Score : 80

geproefd door Mark Dermul op 07-06-2010

(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar whivie.be)