Distilleerderij:
Balvenie
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Balvenie 25 Year Old, OB 2018, Single Barrel #3160, Traditional Oak
Kleur: zonlicht
ABV: 47.8%

Appels & Honing

Balvenie heeft een kleine 40 verschillende
single casks van zijn 25-jarige op de markt. Ik had het geluk te kunnen proeven
van single barrel #3160 dat op 47.8% in de fles ging. Het betreft Traditional
Oak, wat Balvenie-speak is voor
ex-bourbonvat, in dit geval een refill vat. De whisky werd gedistilleerd op 8
april 1992 (ik zat nog op de hogeschool, laatstejaars, kan je nagaan) en werd
gebotteld op 13 februari 2018. Zonder koelfiltratie, nota bene. Hij is alvast
erg bleek.

Erg fruitige en zoete neus op voornamelijk appels,
aangevuld met een karrenvracht aan honing, wat munt en wilde bloemen, vanille,
witte pompelmoes en bakkerijkruiden. Daarnaast nog wat pas geboend leder,
snuiftabak en moutsuikers. Laat hem vijf minuten staan en de appels en vanille
torenen boven de andere aroma’s uit. Erg uitnodigend.

Hij mocht iets meer oomph
hebben, maar qua smaak zit het wel prima. Vanille en wit fruit (de appels
krijgen het gezelschap van peren), honing en groene thee. Ondertussen zorgt de
eik voor wat witte peper, een toets van paprika en een licht bitter randje. Het
werkt erg goed.

De afdronk is zijn troefkaart. Die is erg lang – op peren
en appels en honing, de Balvenie Trinity, zeg maar – kruidig, licht drogend en
blijft zoet. Menthol op het sterfbed.

Dit is erg goed en een schoolvoorbeeld van mature Balvenie.
Dat gezegd zijnde: reken op dik 500 EUR. Da’s best veel voor een 25-jarige. Heel
veel. Maar het is dan ook een heerlijke whisky.

86/100

Geproefd door
Mark Dermul op 20-04-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).