Distilleerderij: Miltonduff
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Miltonduff 10 Year Old 2007/2018 Malts of Scotland, Marsala Hogshead
#MoS18031, 307 bts
Kleur: amber
ABV: 55.2%

Makaron

Dit
is al het vijfde vat Miltonduff dat de Duitse bottelaar Malts of Scotland op de
markt brengt. Tot mijn schande moet ik bekennen dat ik er nog maar eentje van
geproefd heb (de 2004 op sherry, die in 2015 op de markt kwam). Maar dankzij
mijn gabber Manny kan ik deze ook eens proberen. De whisky rijpte op een
Marsala vat! Marsala is een versterkte wijn uit Sicilië die de whisky
ongetwijfeld een flink zoetje zal meegeven. En in de kleur zie je ook een roze
schijn.

Melkchocolade
gevuld met aardbei. Echt waar, dat is het eerste wat ik op de neus krijg.
Daarna cuberdons, herfstbladeren, marsepein, makaron en koude koffie. Hint van
getoaste eik, maar ook van aardappelschillen. Erg zoet en een tikkeltje umami,
maar wel mooi.

De
body is een tikkeltje licht, maar het stoort niet. Op smaak is hij erg zoet op
rood fruit en meteen bijzonder pikant. Chilipepers vooral, maar ook wat
kruidnagel en iets van saffraan. Het hout zorgt voor een bitter randje.

De
afdronk is betrekkelijk lang, zoet en warm.

Aparte,
ietwat snoeperige Miltonduff, die me wel aanstaat. Dankjewel, Manny.

84/100

Geproefd door
Mark Dermul op 11-05-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).