Distilleerderij: onbekend
Regio: België
Fles: Musa Lova Gin, 50cl
Kleur: clear
ABV: 41%
Banaan
Fabian Deckers en Evy Meuleman zijn de
uitbaters van de brasserie Improvisio te Leuven, in het prachtige 18e
eeuwse Oude Gasthuys. Maar daarnaast maken ze ook distillaten waarbij de Musa
Love bananenlikeur wellicht de bekendste is. Drie varianten hebben ze al:
bananenlikeur gerijpt op sherryvaten, met Java koffie en met Leuvense honing.
En niet zo gek lang geleden stortten ze zich op een gin. Daarvoor deden ze een
beroep op professor Rony Swennen, die verbonden is aan de K.U. Leuven en
beheerder is van ’s wereld grootste verzameling van bananenplanten. De gin, op
basis van een neutrale graanalcohol, wordt gestookt met flink wat botanicals:
sinaas, engelwortel, koriander, kardemom, anijs, munt, cintroen, kaneel,
rozemarijn, lavendel, zoethout en – hoe kan het ook anders? – banaan. Neen,
bananen (meervoud!) want er worden maar liefst vier bananensoorten gebruikt.
U mag één keer raden welk aroma de neus
domineert. Inderdaad: banaan! Hoewel lekkerder dan Pisang Ambon (en minder
zoet), is het niet makkelijk deze gin te appreciëren op de neus. Citrus en munt
proberen wel, maar moeten toch de duimen leggen. Een toets van chocolade doet
zijn intrede, wat ik dan weer vind meevallen. Maar alle botanicals ten spijt is
het al banaan wat hier de klok slaagt.
Op smaak houdt hij het midden tussen
bananenlikeur en kauwgom. Mier- en mierzoet met slechts een kruidig randje.
Hoewel… de kruiden wordt snel luider en tillen de gin nu toch naar een hoger
niveau. Maar een topper wordt het in mijn opinie nooit. Te zoet en teveel
banaan. Tja.
De afdronk is middellang, pittig gekruid, maar
blijft erg zoet.
GIN & TONIC
Ik weet het niet zo goed. Welke tonic moet ik
hier in godsnaam aan toevoegen. Ik speel het veilig en voeg er Henry Thomas aan
toe, een neutrale maar erg parelende tonic. Mijn G&T wordt hierdoor erg
floraal en snoeperig, maar de banaan blijft domineren. Je moet er voor zijn, neem
ik aan.
Uniek, dat is hij wel. Maar lekker? Ik vind van
niet. Hou je van banaan, dan is deze gin voor jou. Is het niet je ding, blijft
hier dan van weg, zou ik zeggen. Een fles van 50cl kost je zo’n 40 EUR. Eén euro
daarvan gaat naar Project Kisangani van Professor Swennen, die de lokale
bananenteelt hiermee ondersteunt.
Geproefd door
Mark Dermul op 14-04-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).