Distillery: Midleton
Regio: Ierland
Fles: Jameson 12 Year Old Distillery Reserve, OB 2001, Benny Vandenberghe
Kleur: amber
ABV: 40%

Kiwi

Achttien jaar geleden bezocht mijn whiskygabber Benny
Vandenberghe de Midleton Distillery in Ierland en kocht daar deze 12-jarige
Distillery Reserve – met gepersonaliseerd label, dat spreekt voor zich. Nu zijn
fles bijna ten einde is (dat werd wel stilaan tijd, zeker?), vond hij het een
goed idee mij daar toch een sample van te bezorgen om de whisky even te
bespreken op het blog. Ik moet zeggen: ik vond dat ook een goed idee. Deze
Jameson rijpte uitsluitend op sherryvaten (wat vandaag de dag wel anders is).

Zachte, zoete neus op sultanas met een lichte aciditeit
als van een sappige, overrijpe kiwi. Een verse croissant met boerenboter en
abrikozenconfituur. Heel toegankelijk en licht. Aangenaam zomers.

Op smaak is het meteen duidelijk waarom Jameson nog
steeds één van ’s werelds best verkochte Ierse whiskeys is. Een ware
allemansvriend met een flinke zoetigheid en slechts een kleine bite. Het is
bijna onmogelijk om dit niet lekker te vinden. Wat deze versie bovendien nog
als extraatje mee heeft is het feit dat hij erg fruitig (bijna tropisch) en
extra zoet is door enkel op sherryvaten gerijpt te zijn. Midpalate krijg ik dat
toch een pittig prikkeltje als van kruidnagel en zwarte peper. Maar wel heel
beschaafd, hoor.

Ik denk niet dat ik eerder al een finish meemaakte bij
een Jameson die langer is dan gemiddeld. Dit is erg aangenaam. Hij blijft verrassend
lang hangen, zoet en warm.

Mag ik het oude cliché nog eens uit de kast halen? Ja?
Hier gaat ie: ‘zo maken ze hem niet meer, meneer’. Inderdaad. Bedankt Benny.
Mocht je nog zo’n goed idee hebben, laat maar weten!

84/100

Geproefd door
Mark Dermul op 24-02-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).