Distilleerderij: Cotwolds
Regio: Engeland
Fles: Cotswolds Single Malt, Inaugural Release, OB 2014/2017, 4000 bts
Kleur: vol goud
ABV: 46%

Engelse Ier

Deze eerste single malts van deze Engelse distilleerderij
betreft een distillaat van september 2009 dat rijpte op Kentucky bourbon
barrels (70%) en voormalige rode wijnvaten (30%). Wijlen Jim Swan had eigenaar
Daniel Szor deze combinatie aangeraden. In oktober 2017 werd de eerste batch –
vandaar Inaugural Release – op het
grote publiek losgelaten, 4000 flessen sterk op drinksterkte.

De neus is
aangenaam romig en zoet op allerhande geel en oranje fruit (mandarijnen,
perzik, ananas en banaan) met flink wat vanille en iets wat me aan zure room
doet denken. Doet een beetje denken aan de betere Ierse whiskey.

Prima
mondgevoel met weer dat romige element. Fruitig zoet met een betrekkelijk
intense kruidigheid. Banaan en ananas komen nu eerst, gevolgd door citrus en
gebakken appeltjes. Iets van noten, waar ik niet meteen de vinger op kan
leggen. Moutig hart met wat hout naar het einde toe, waardoor hij licht drogend
wordt. Wederom moet ik aan een Ierse whiskey denken.

De korte
afdronk begint zoet, maar wordt snel droog. Hij blijft kruidig tot op het eind.

Nou, voor zo’n
jong beestje is dit een erg aangename whisky, moet ik zeggen. En hoewel hij
duidelijk Engels is, vertoont hij vele gelijkenissen met Ierse whiskey. Een
Engelse Ier. Dat gaat Mr Szor niet graag horen, tenzij je er bij vertelt dat
hij aan het betere Ierse werk doet denken.

84/100

Geproefd door
Mark Dermul op 23-09-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).