Distilleerderij: Nagahama
Regio: Japan
Fles: Nagahama New Make Spirit, 500ml
Kleur: clear
ABV: 59%

Zoet

Nagahama
– in de Shiga Prefecture, smak in het midden van Honshu aan Lake Biwa en
vlakbij Mount Ibuki – maakt al langer het Nagahama Roman Beer. Toen het team
van Nagahama de Eden Mill Distillery bezocht in Schotland, besloten ze eind
2016 om ook te beginnen stoken. Het zal natuurlijk nog tot 2020 duren alvorens
er een malt whisky van Nagahama op de markt is, maar ondertussen kan u alvast
genieten van hun new make, die zowel ongeturfd, licht geturfd als zwaar geturfd
bestaat. Hij wordt gestookt in een alambiek van Hoga Stills uit Portugal. We
proberen de ongeturfde.

Hey,
wacht eens… wat is me dat nu? Werther’s
Original op de neus in new make spirit!? Echt waar. Romig en zoet op karamel
en meloen op de barbecue (aanrader, overigens). Daarnaast iets zilt en Grassig.
Hooi? Doet ook een beetje aan sake denken (weliswaar de betere). Wat een leuke
verassing. Met water krijg ik echt gist in de neus – wat géén offnote is – en
iets van citrus. Maar ook iets wat me aan waspoeder doet denken, vreemd genoeg.

Op
smaak is hij verrassend vettig, lichtjes fruitig met iets van aangebrande
karamel. Ik blijft hem vreemd zoet vinden, hoor. Maar dat maakt hem wel heel
toegankelijk. En nu al citrustoetsen? Dat is toch atypisch, hoor. Maar wel erg
lekker. Verdund blijft hij romig en wordt hij een tikkeltje snoeperig.

Middellange,
erg warme afdronk.

Ik
vraag me af of ze hun new make van graan maken… Deze spirit heeft al iets zoets
wat me doet vermoeden dat ze hun bier hebben afgestookt. Maar wat weet ik daar
nou van? Hoe dan ook, deze new make is erg lekker en puur goed drinkbaar mits
de toevoeging van een beetje water. Merci, Marcel.

Geproefd door
Mark Dermul op 22-07-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).