Distilleerderij: Matsui Shuzo
Regio: Japan
Fles: Kurayoshi 12 Year Old Pure Malt
Kleur: vol goud
ABV: 43%

Krachtige Kruidigheid

De
Japanse whisky boomt nog steeds als gek en als de Japanse wetgeving omtrent
whisky dan nog vol gaten zit, dan kan het wel eens gebeuren dat bedrijven
hiervan profiteren. Matsui Shuzo promoot haar Kurayoshi whisky als Japans, maar
dat is het allerminst. De spirit/whisky wordt in Schotland aangekocht, nog een
paar maanden/jaren te slapen gelegd in een Japans warehouse en – hocus, pocus –
het is Japanse whisky. Tja. In hetzelfde bedje ziek als Togouchi, maar die
komen er tenminste openlijk voor uit dan hun ‘Japanse’ whisky een blend is van
Schotse mout- en Canadese graanwhisky.
Enfin, de 12-jarige Kurayoshi Pure Malt, daar gaan we.

De
neus is eigenlijk heel erg aangenaam. Flink wat zoetigheid als van karamel,
gebakken appels, gestoofde peren en wat honing, aangevuld met wat grassen en
opgesmukt met een mooie, mineralige toets. Iets van verschaald zoet bier. Als
ik een boude uitspraak mag doen, dit lijkt mij de betere Glenfiddich.

De
aanzet is prima met een zoetigheid die een mooie verderzetting van de neus
betekent, doch met een krachtige kruidigheid. Evolueert langzaam maar zeker
naar allerhande citrusvruchten en… tromgeroffel… flink wat woodsmoke! Of zou
dat zelfs iets van turf kunnen zijn? Die zag ik niet aankomen.

De
afdronk is verassend lang, warm, kruidig en verzachtend.

Veruit
de beste niet-Japanse Japanse whisky uit deze Kurayoshi reeks. Maar meer dan
100 euro voor een fles? Nee, dank u.

84/100

Geproefd door
Mark Dermul op 22-07-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).