Distilleerderij: Matsui Shuzo
Regio: Japan
Fles: Kurayoshi 8 Year Old Pure Malt
Kleur: goud
ABV: 43%

Gestoofde Appeltjes

Matsui
Shuzo werd opgericht in Kurayoshi, Tottori Prefecture, ten noordwesten van
Kyoto en noordoosten van Hiroshima. Het ligt aan de Japanse zee. Kurayoshi
vertaalt zich naar ‘de stad van water en groen’. Hun whisky, echter, wordt niet
in de distilleerderij gestookt. Hoewel ze al sinds 1910 shochu en sake maken,
is de whisky die ze verkopen in bulk aangekocht in Schotland, ter plekke gemixt
(vandaar de term Pure Malt, die in Europa al jarenlang niet meer gebruikt mag
worden) en versneden. Ja, het is 100% gemoute gerst, maar het is teven 0%
Japans. Jammer dat dit zomaar kan.

De
neus is lekker zoet op cuberdons, vanille, muesli en verse botercroissants.
Witte peren en wat appels, iets foraal zonder te overdrijven en wat bruine
suiker. Dit valt mij eigenlijk best mee. Doet nog het meest denken aan Monkey
Shoulder.

Hij
mocht gerust wat meer body hebben, maar qua smaak is het allemaal zo slecht nog
niet. Mierzoet op honing, abrikozen en gestoofde appeltjes. Beetje kaneel en
wat nootmuskaat. In gedachten dwaal ik wederom af naar de Speyside.

De
afdronk is middellang en een tikkeltje kruidig, maar gelukkig wordt deze
Kurayoshi niet geplaagd door de tannine, wat bij zijn NAS-broertjes wel het
geval was.

Hoewel
het me tegensteekt dat deze Japanse whisky niet echt Japans is, gebiedt de
eerlijkheid me wel toe te geven dat hij best lekker is.

82/100

Geproefd door
Mark Dermul op 22-07-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).