Distilleerderij: onbekend
Regio: België
Fles: Belgin St Cruyt Abbey Dry Gin, 500ml
Kleur: clear
ABV: 43%
Titel
Deze Belgische gin –
gemaakt voor Belgin, maar waar hij gestookt wordt is een goed bewaard geheim –
bevat maar liefst 50 botanicals. De naam verwijst naar het kloostergebeuren ten
tijde van Karel de Grote, toen alle kloosters hun eigen kruidentuin hadden om
de monniken va een gezond dieet te voorzien. Het was voor hen dan ook maar een
kleine stap om die kruiden in hun distillaten te gaan verwerken, natuurlijk. We
kunnen er maar blij mee zijn.
De neus is best
klassiek te noemen, met een milde kruidigheid, maar wel een heerlijk bittere
toets. Daar hou ik wel van in mijn gin. Citrus spreekt en de jeneverbes is
onmiskenbaar. Maar helaas zit er ook een klein beetje een zepig kantje aan dat
ik minder op prijs stel.
Op smaak is hij zo
mogelijk nog zepiger (is dat een woord?) dan op de neus en dat valt me wat
tegen. Hij is best romig, zoet en kruidig tegelijkertijd, maar echt lekker kan
ik hem niet noemen. Jammer.
Een middellange
afdronk is mijn deel.
GIN & TONIC
Een twijgje
rozemarijn, een schijfje appelsien, een karrenvracht aan ijs en dan de zachte
tonic van Serge Buss: Syndrome Velvet. Een bitterzoete G&T is het
resultaat. Althans op smaak, want de neus valt ook hier wat tegen. Hij ruikt
namelijk naar vers gepoederde babybillen – I
kid you not.
Puur viel hij me
een tikkeltje tegen, maar in een G&T werkt hij prima, op voorwaarde dat je
er niet aan ruikt. Zo’n 45 EUR. Met een dikke merci aan de collega’s van mijn
team, die me deze fles schonken als kerstgeschenk.
Geproefd
door Mark Dermul op 14-01-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).