Distilleerderij: Poli Disitllerie
Regio: Italië
Fles: Grappa Sapra Barrique di Poli
Kleur: zonlicht
ABV: 40%

Kiwi

Het moet niet altijd
whisky zijn, zeker niet als de zomer voor de deur staat. Dan grijp ik graag al
eens naar iets anders. Een grappa, bijvoorbeeld, het bekendste distillaat uit
Italië. Het wordt overigens gedistilleerd uit de restanten van de wijnindustrie,
het is te zeggen de vellen en de zaden van de druiven. Distillerie Polis uit
Schiavon in het noordoosten van Italië, bestaat al sinds 1898. Deze grappa
Sarpa Barrique, werd gedistilleerd uit Merlot en Cabernet Sauvignon-druiven en
bovendien 4 jaar lang gelagerd op Franse eik uit Allier, wat zijn goudgele
kleur verklaart.

Op de neus krijg ik witte
wijntoetsen (doh!) met flink wat exotisch fruit. Mango en papaja, maar kiwi op
kop. Een zachte toets van vanille maakt hem lekker zoet.

Hij is mondvullend en
romig met vanille, mango, kiwi en guimauve. Dat laatste springt er echt uit en
maakt hem een beetje snoepachtig, als u begrijpt wat ik bedoel.

In de eerder korte
finish proef ik ook effectief het hout.

Heerlijk voor na de
maaltijd, maar je moet hem wel lekker fris schenken. Hij leent zich, net als
menig grappa, tot heel wat lekkere cocktails, maar ook in koffie doet hij het
goed. Deze Sarpa Barrique kaapte in 2012 de Chairman’s Trophy in de wacht op de
Ultimate Spirits Challenge. Een fles kost 40 EUR. Met dank aan de Bende van
Boom.

Geproefd door Mark
Dermul op 12-06-2016
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).