Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan Virgin Oak, batch 2
Kleur: amber
ABV: 46%

Appelstrudel

Het is al bijna twee
jaar geleden dat Auchentoshan met zijn Virgin Oak op de markt kwam. Niet zo gek
lang geleden kwam de tweede batch uit. U begrijpt dat ik niet anders kan dan
hem eveneens te proeven. Hoor ik daar een kwatong fluisteren ‘iemand moet het
doen’? Ik offer me graag op (en zet er uiteraard een glas van de eerste batch
naast om de vergelijking compleet te maken).

Het duurt even voor
de neus open bloeit. Het eerste wat ik ruik is grenenhout. Dan volgen
appelstrudel en chocolade met praliné vulling. Schil van een pas gepelde
mandarijn. Gekonfijte appelsienschillen. Kaneel en een beetje nootmuskaat. Wordt mooi romig. Krijgt zelfs iets bourbonny. Roggebrood en vanille-ijs. Prima neus.

Romige body. Prima,
licht pikante aankomst op de tong. De kruiden spreken onmiddellijk.
Nootmuskaat, peper, gekonfijte gember. Een licht bittertje van het hout. Wordt
goed fruitig. Alles van de neus, maar dan in het kwadraat. Daar komt nog wat
ananas uit blik bij. Een schijfje kiwi. De chocolade uit de neus is verdwenen.
Lekker spul.

De finish is
middellang op bitterzoete toetsen en flink wat warmende kruiden.

Ik vind deze versie
minstens even goed als de vorige. Mijn enige punt van kritiek blijft het
prijskaartje. Een NAS van 85 EUR? Een beetje te veel van het goede naar mijn
mening.

85/100

Geproefd
door Mark Dermul op 05-09-2015
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).