Distilleerderij: Balcones
Regio: USA
Fles: Balcones Brimstone
Kleur: koper
ABV: 53%

A1
Steak Sauce

Balcones is een
Texaanse distilleerderij die heel snel heel hoge ogen gooide. Hun Brimstone is
een gerookte corn whisky, waarbij de
whisky zelf werd gerookt en dus niet het graan. Hoe dat precies in zijn werk
gaat is niet echt duidelijk voor mij, maar als u weet dat Brimstone Engels is
voor zwavel, dan zegt dat toch al iets. Deze Balcones haalde al verschillende
prijzen in huis.

De neus is vergeven
van de sulfer, maar niet in die mate dat het slecht wordt. Ik moet denken aan
zwembandjes. Daarnaast krijg ik allerhande aroma’s die ik associeer met een
typisch Texaanse barbecue. Gemarineerde ribbetjes in A1 Steak Sauce, een
typische Amerikaanse topper als het op BBQ-sausjes aankomt. Hints van bouillon,
zoals Oxo. Selderijzout. Een beenhammetje. Deze umami neus wordt lichtjes
tegengewicht gegeven door enkele zoete toetsen van rozijnen en een beetje
kandijsuiker. Maar laten we duidelijk zijn: het rokerige, kruidige, bijna zilte
overheerst.

Hij is flink
olieachtig en herbaal op smaak. Dat gevoel van bouillon zet zich door. Maar
onmiddellijk wordt dit gevolgd door flink wat zoete elementen, zoals van BBQ
saus en een hint van chocolade. De rokerigheid is nu een pak meer uitgesproken.
Hij is ook lekker gekruid met tijm en peper.

De finish doet me dan
weer echt aan de BBQ denken, maar niet alleen een gepeperd stukje vlees, maar
ook de dovende kolen.

Ja, dit is
interessant en zeker de moeite, maar 94 punten van Jim Murray? Die kerel is op
zijn kop gevallen.

84/100

Geproefd
door Mark Dermul op 22-06-2014
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).