Distilleerderij: High West Whiskey Distillery
Regio: USA
Fles: High West Campfire Whiskey
Kleur: amber
ABV: 46%

Islay
Bourbon

Deze Campfire van
High West is een buitenbeentje. Het is namelijk een blend van bourbon- en
roggewhiskey én geturfde whisky uit Schotland. De legende gaat dat de sterke
man van High West, David Perkins, tijdens een bezoekje aan Islay tijdens een
ontbijt een pannenkoek met siroop kreeg voorgeschoteld. De siroop bestond uit
suiker en Bruichladdich. Zo weten we meteen ook welke geturfde whisky in deze
Campfire gegaan is, me dunkt.

De neus begint wat
gesloten, maar met wat handwarmte krijg je een bijzonder aparte neus. Enerzijds
heb je de typische bourbontrekjes in de vorm van rogge en karamel, in dit geval
opgeleukt met wat ahornsiroop, anderzijds heeft hij een bijzonder rokerig
trekje – ongetwijfeld van de Islay-component – dat zijn best doet erdoorheen te
priemen, maar daar niet helemaal in slaagt. Ik krijg nog wat zacht geel fruit.
Denk mirabellen en perzik. Hij heeft ook een flink florale toets. Denk jasmijn
en het sap van dennenappels. Een bruine boterham. Interessant is het minste wat
je hiervan kan zeggen.

Hij is best
olieachtig op de tong, zoet op honing en opgelegde rozijnen en wat toffee, maar
de rogge is nu wel heel luid, wat voor een flinke kruidigheid zorgt. Samen met
de turf die zich nu ook naar een mooie rokerigheid evolueert, zorgen voor een
bijzondere smaakervaring. Ook wat gekonfijte appelsien priemt er doorheen,
samen met wat bosbessen.

De finish is
bijzonder lang en rokerig om te eindigen in een zoetje van rozijnen.

Ah, dit was wel een
vreemde ervaring, maar zeker geen onaangename. Een bijzonder gegeven, toch,
zo’n ‘Islay Bourbon’, als ik het zo mag noemen. Knap werk van de jongens uit
Utah!

83/100

Geproefd
door Mark Dermul op 22-06-2014
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).