In
hartje Gent, goed verscholen in het Patershol, kan je Jigger’s vinden. De
tagline ‘The Noble Drugstore’ verwijst naar ‘The Noble Experiment’, zijnde de
drooglegging uit de jaren ’30 van de vorige eeuw. Tijdens die periode werden
over heel de Verenigde Staten de zogenaamde Speakeasy clubs geopend,
waar je toch nog aan echte whisky kon geraken. The Real McCoy, weet u wel?

Jigger’s
is volledig volgens dat concept ingericht. Je loopt de bar zo voorbij als je ze
niet weet zijn, je geraakt er enkel in als je gereserveerd hebt (de deur zit op
slot en je moet aanbellen, zonder reservatie opduiken heeft geen zin), ze is
sfeervol en donker ingericht in de kelderverdieping van het pand dat uitgeeft
op de Leie en de jongens achter de bar dragen geruite hemden met bretellen en
een strikje. Het ademt alvast de juiste sfeer uit. En de ontvangst door
zaakvoerder Olivier Jacobs is bijzonder hartelijk.

In
stoffige boekjes op de tafel kan je maandelijks een hele resem nieuwe cocktails
ontdekken (en op de eerste pagina’s staan de house rules, die best hilarisch
zijn). Ze worden gemaakt volgens de seizoenen, zou je kunnen zeggen. Ook de
klassiekers zijn natuurlijk te krijgen (zoals de Old Fashioned, Cosmopolitan en
ga zo maar door). Maar daarnaast staan er in de bar ook een heleboel flessen
waarvan je ook zo een borrel kan bestellen. Zo was ik aangenaam verrast te zien
dat er heel wat whisky’s en bourbons pronkten op het schap.

Mijn
collega’s en ik gingen een avondje op stap en wilden hier wel halt houden voor
een aperitiefje of twee (in mijn geval drie). Wat hebben we dan wel gedronken.
De dames hielden het vooral bij cocktails met gin, tonic, martini en dergelijke
meer, maar zelf begon ik met een drammetje Great King Street van Compass
Box. Een bijzonder toegankelijke en eerlijke blend op gebakken appeltjes met vanille
en lichte kruiden. Deze artist’s blend van John Glaser, met een
middellange finish, kan gerust naast menig single malt staan. Ideaal als
aperitief.

Tijdens
de tweede ronde vroeg ik de mixoloog van dienst welke whisky hij gebruikte voor
de Old Fashioned. Ikzelf maak mijn Old Fashioned immers steeds met
Auchentoshan Three Wood, maar aangezien er geen Auchentoshan te bespeuren was
op het schap (iets wat Olivier beloofde snel recht te zetten, ik kan nogal een
kuitenbijter zijn wat dat betreft), was ik wel nieuwsgierig. Normaliter maakt
hij deze met Bulleit Bourbon. Maar voor mij wilde hij wel eens iets verrassends
proberen.

Mijn
Old Fashioned werd gebouwd op een basis van 3ml Rittenhouse Rye 100 Proof
en kreeg een rokerige twist mee, dankzij nog eens een 2ml Talisker 57° North.
Het moet gezegd, deze Old Fashioned was ronduit geweldig. Maar ik had nog nooit
de Bulleit Bourbon geproefd en kon de verleiding niet weerstaan. ‘Zet er maar
zo’n Bulleitje naast, aub.’ Olivier verpinkte niet.

De
Bulleit Bourbon was zacht, maar best kruidig. Hij bevat volgens mij een
goede dosis rogge. Hij is honingzoet, maar met een mooie invloed van de eik die
hem scherper maakt (wat ik goed vind) dan de meeste van zijn soortgenoten. Het
proberen meer dan waard.

Jigger’s
is een ontdekking en een mooie start van een gezellige avond. Aanrader!

Jigger’s

Oudburg 16, 9000 Gent

09/335.70.25.

www.jiggers.be

welcome@jiggers.be