Hakushu Distillery
2913-1 Torihara
Hakushu-cho, Hokuto-shi
Yamanashi Prefecture
Japan
Tel. +81 551 35 2211
www.suntory.com/whisky/en/distilleries/hakushu.html
Witte Zandbank
De Hakushu (spreek uit ‘Hak-sjoe’) distilleerderij werd
opgericht in 1973 en maakt deel uit van Suntory (waartoe ook Yamaziki behoort).
Hakushu betekent trouwens ‘witte zandbank’. Ze bevindt zich op 700 meter hoogte
in wat de Japanse Alpen wordt genoemd, aan de voet van 2.970 meter hoge Mount
Kai-komagatake, wat dus meer dan het dubbele is dan de hoogste distilleerderij
in Schotland.
De distilleerderij behoort tot de grootste ter wereld (hoewel
een aantal van de 36 stills momenteel zwijgen) en de site beslaat niet minder
dan 850.000m², waarvan het overgrote deel een beschermd natuurreservaat is. Dat
maakt overigens dat het een populaire vakantiebestemming is – slechts 3 uur per
snelle Bullit Train vanuit Tokio en je bent in het koele paradijs, waar de
zomertemperaturen maximaal 28°C halen.
De naam Hakushu – Witte Zandbank – is niet alleen de naam van
de distilleerderij, maar ook van het woud dat de distilleerderij omgeeft. De
slib dat door de rivieren Ojira en Jingu wordt afgezet is wit. Het water wordt
als het beste in Japan beschouwd en daarom ook door Suntory gebotteld.
Hibiki
Tot 1984 werd Japanse whisky niet als single malt gebotteld.
Alles ging in blends, zoals Hibiki. Hakushu maakt verschillende soorten whisky
omdat – in tegenstelling tot in Schotland – Japanse distilleerderijen geen
malts of grains uitwisselen om blends mee samen te stellen. Ze moeten dus in
hun eigen behoeften voorzien.
Hakushu doet dit door de PPM in de geturfde gerst – allemaal
geïmporteerd vanuit Schotland – te variëren, alsook door verschillende soorten
gist en fermentatietijden te gebruiken. Daarnaast zijn de 36 stills van Hakushu
bijzonder verschillend van vorm, wordt er één worm tub en verschillende shell
& tube condensers gebruikt, diverse warmtebronnen, en ga zo maar door. Ook
het houtmanagement is van groot belang. Er wordt gebruik gemaakt van refill
Amerikaanse eik, maar ook ex-Oloroso sherry butts en Japanse eik.
Range
De
range bestaat momenteel uit deze single malts:
–
Hakushu 10 Year Old
–
Hakushu 12 Year Old
–
Hakushu 18 Year Old
–
Hakushu 25 Year Old
–
Hakushu Heavily Peated
–
Hakushu Bourbon Barrel
Uiteraard
wordt ook heel wat malt- en graanwhisky van Hakushu verwerkt in Hibiki, een
zeer populaire Japanse blend.