Distilleerderij: Springbank

Regio: Schotland (Campbeltown)

Fles: Springbank 12 Year Old Claret Wood, OB 1997/2010, 9.360 bts

Kleur: amber

ABV: 54,4%

Het statement van Frank McHardy: ‘We don’t do
finishes, we mature’, is met een korrel zout te nemen. Want deze Claret Wood
werd wel degelijk eerst gerijpt op refill bourbon barrels, alvorens een finish
te krijgen – weliswaar van 3 jaar – op verse Claret (Bordeaux) vaten. Om de
wijninvloed te verzachten, werd de whisky nog eens herstoken op geblakerde
vaten voor 2 jaar. Een omslachtig proces, lijkt me. Eens benieuwd of het de
moeite waard is geweest.

Hmmm, de neus verrast! Hij is lekker fris op
allerlei bessen, voornamelijk rode. Na verloop van tijd komt het typische
Springbank profiel er toch doorheen (denk aan natte jute, duf maar toch
lekker). Wat honing. Lichte zurigheid van de wijn. Dadels. Zeezout. Kokos.
Rook. Eucalyptus. Karamel. Leder. Vanille. Het gaat op en neer. Jojo in
aroma’s, maar allemaal aangenaam.

Hij is lekker olieachtig – bijna romig – en
kruidig op de tong. Zoet, absoluut. Winey? No way! Opnieuw rode bessen
op het podium, maar ook de andere aroma’s, hoewel minder uitgesproken, zijn
terug te vinden in de smaak. Best complex en verrassend lekker.

De bessen blijven ook in de lange finish op
het voorplan, maar uiteindelijk eindigt hij op licht bittere eik met een zoute
twist. Heerlijk!

Kijk, dat vind ik nu leuk, zie. Een whisky
waarvan de verwachtingen niet hoog gespannen zijn, die dan verrast door zo
geweldig lekker en complex uit de hoek te komen. Eén van de beste wijnfinishes
die ik al mocht proeven. Rond de 60 EUR.

89/100

Geproefd
door Mark Dermul op 06-01-2012
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)