Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Bier: Tilquin Oude Quetsche 2020

Tasting Notes Posted on 26/10/2025 16:30

Brouwerij: Gueuzerie Tilquin
Regio: België
Fles: Tilquin Oude Quetsche 2020, 37.5cl
Kleur: koper
ABV: 6.4%

Pruimen

De Gueuzerie Tilquin ligt in Bierghes (what’s in a name?) in de Zennevallei en is de enige Waalse geuzestekerij. Hun Tilquin Oude Quetsche is een bier met spontane gisting dat verkregen wordt door het gisten van ontpitte verse pruimen (variëteit Prune de Namur of Quetsche véritable d’Alsace, van het soort Gewone Altesse), in een mengeling van 1, 2 en 3 jaar oud lambieken voor een periode van 4 maanden. Niet gefilterd en niet gepasteuriseerd. Dit bier hergist op fles voor minimum 3 maanden. De lambieken die ze gebruiken zijn gegist en gerijpt in eiken vaten in hun eigen stekerij. Ze komen voort van verschillende soorten wort gebrouwen door Boon, Lindemans, Girardin en Cantillon. Het bier schenkt amber- tot koperkleurig en er vormt zich amper een kraag.

De pruimen zijn op de neus onmiddellijk waarneembaar (doh!), maar dat neemt niet weg dat naast deze donkerzoete toets ook de typische zure geur opvalt. Er zit zelfs een hint van putgeurtje aan, wat me wat tegenvalt.

Op smaak is hij licht zurig met slechts een zacht fruitige toets. Hij heeft tevens verrassend weinig carbonatie, wat hem op het randje van een djoesel brengt. Hij is tevens eerder droog. Ik liet me vertellen dat dit soort geuze iets makkelijker zou moeten zijn voor ‘niet-deskundigen’, maar dat vind ik niet bepaald het geval.

De afdronk is licht en zoetzuur, met de nadruk op het laatste.

Dit is mijn meug niet bepaald. Toch bedankt alweer, Stef en Krien, voor dit flesje!

Geproefd door Mark Dermul 14-08-2024



Bier: Gueuze Eylenbosch Huyssinghe Batch 1

Tasting Notes Posted on 26/10/2025 06:30

Brouwerij: Boerderij Eylenbosch
Regio: België
Fles: Gueuze Eylenbosch Huyssinghe Batch 1, 75cl
Kleur: amber
ABV: onbekend

Mals

Brouwerij Eylenbosch werd reeds in 1886 door Emile Eylenbosch opgericht in Schepdaal en groeide de vorige eeuw uit tot één van de belangrijkste producenten van lambiek en gueuze met de Expo 1958 als hoogtepunt. Nadien verloren de lambiekbieren flink aan populariteit en de brouwerij ging in de 1990s dicht (ondanks dat op het label, dat een hommage is aan, de data 1876-1960 staan). In 2018 besloot Erik De Keersmaeker om de brouwerij nieuw leven in te blazen met behulp van crowdfunding. Het was een klinkend succes. In januari 2021 werd de nieuwe Oude Gueuze en Oude Kriek voorgesteld aan het grote publiek. Echter: wat in mijn glas zit heeft niets – maar dan ook absoluut niets! – met deze stekerij te maken. Mijn Gueuze Eylenbosch Huyssinghe – overigens de eerste batch – is afkomstig van Boerderij Eylenbosch uit Huizingen, opgericht in 2020 door Senne Eylenbosch, die daarmee de familietraditie nieuw leven in blaast. U begrijpt dat verwarring om de hoek loert. Vreemd genoeg wordt het alcoholpercentage niet op het label vermeld. Mijn Eylenbosch Huyssinghe schenkt goud- tot amberkleurig met een fijne, witte schuimkraag die mooi blijft liggen.

Op de neus krijg ik een zacht zuurtje, volledig volgens verwachting, maar mooi opgesmukt met een fruitig zoetje. Denk aan abrikozen en perzik, met tot slot nog een zoetzuurtje er bovenop als van roze pompelmoes. Dat ruikt weer zeer uitnodigend.

Op smaak ik het net andersom. Daar krijg ik eerst een zachte, zoete toets van sappige perzik, maar die wordt onmiddellijk en zonder weerstand onmiddellijk overstemt door een heerlijke zure toets, die hier een op en top geuze van maakt. Want bekkentrekken is er niet bij, deze is lekker mals, zoals dat heet.

Goeie, lange en zoetzure afdronk. Lekker dorstlessend.

Een erg mooie ‘eerste release’ van het Boerenerf, die nog enkele jaren in mijn kelder heeft mogen overwinteren.

Geproefd door Mark Dermul op 14-08-2024