Distilleerderij: Miltonduff
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Miltonduff 2004/2019 Malts of Scotland, Sherry Hogshead #MoS19034, 305 bts
Kleur: mahonie
ABV: 55.1%

Intens

Miltonduff staat bekend als één van de drie fingerprint malts in de bekende blend Ballantine’s (Glenburgie en Glentauchers zijn de andere twee belangrijke componenten), maar het Duitse Malts of Scotland kon de hand leggen op dit sherry hogshead waar sinds 2004 de Miltonduff spirit op lag te pruttelen. In 2019 na 14, mogelijks 15 jaar rijping, leverde het vat nog 305 flessen op 55.1% op. Mijn goeie vriend Manny had de fles mee naar Zwitserland toen we met zijn drietjes – Niek was ook mee – naar Montreux trokken. Tijdens onze uitstap naar Gruyère, om het onvolprezen HR Giger museum te gaan bezoeken, mocht de fles mee. Kwestie van niet om te komen van de dorst onderweg, toch?

De neus is intens en verrassend umami, want naast de te verwachten vijgen, rozijntjes en pruimen ruik ik ook leder en rosbief. Daarnaast ervaar ik wat walnoten, balsamicoazijn en roze pompelmoes. Maraschino kersen op de achtergrond, alsook wat eucalyptus. Wat een fantastische neus!

Goh, wat een intense smaak! De umami toetsen zetten een stap opzij om het fruit het voetlicht te gunnen. Krieken en bloedappelsien vooraan, pruimen en rozijnen in het midden, leder en balsamicoazijn achteraan. Complex en groots, terwijl hij midpalate een tikkeltje droog wordt en bijzonder kruidig. Het stoort allerminst.

De afdronk is lang, kruidig en plots een tikkeltje snoeperig, waardoor het alsnog een vloeibaar dessertje wordt. En ja, ook op de finish zou ik zonder problemen het woord intens willen gebruiken.

Fantastische Miltonduff. Als je hier nog de hand op kan leggen: niet twijfelen! Merci, Manny!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 16-03-2025