Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Bitters: Angostura 200th Anniversary

Tasting Notes Posted on 22/06/2025 18:30

Distilleerderij: House of Angostura
Regio: Trinidad & Tobago
Fles: Angostura 200th Anniversary, 200ml
Kleur: mahonie
ABV: 48%

Onontbeerlijk

We kennen het House of Angostura, opgericht in 1824, uiteraard vooral van hun bitters. Zelfs in onze supermarkten kan je deze flesjes met bitters – ideaal om uw huisgemaakte cocktails op te smukken – aanschaffen. In 2024 vierde dit huis dus zijn 200e verjaardag en bracht daarvoor een speciale editie uit van hun befaamde bitter. Het is een perfecte blend van de Angostura aged rum met engelenwortel, Romeinse alsem, gentiaan en nootmuskaat. Gebotteld op 48% en gepresenteerd in een mooie box, is dit de ultieme opsmukker van menig cocktail. En hoewel het vreemd mag klinken om een tasting note te schrijven van deze bitters, vond ik het toch nuttig omdat dit u zal helpen te begrijpen waarom een paar dashes van dit spul uw cocktail echt wel naar een hoger niveau kan tillen. In alle transparantie: ik kreeg dit flesje aangeboden door importeur par excellence Cinoco.

De neus is best intens met toetsen van rum, kandijsuiker en nootmuskaat. Je merkt onmiddellijk dat dit een krachtige bitter is, die een extra dimensie aan je cocktail zal geven met slechts een paar druppeltjes.

Ook op smaak is deze bitter intens te noemen. Wat mij vooral opviel is de smaak van kalissehout (wat me naar mijn kindertijd transporteert), met iets herbaal wat me aan de schors van een jonge boom doet denken. Nog een mooi bittertje met wat nootmuskaat en zelfs een hint van chicorei. Ik ben wederom verrast door de kracht van deze bitter.

De afdronk (nou, wat vreemd om van een afdronk te spreken bij een bitter, maar goed) is lang, intens en flink… euh… bitter.

Intense en perfect geconstrueerde bitter. En met zijn sterkte van 48% zorgt hij er tevens voor dat je cocktail nog wat extra punch krijgt. Onontbeerlijk voor zij die graag thuis een cocktail naar een hoger niveau tillen op een erg eenvoudige manier. Ik maakte er dankbaar gebruik van toen ik mijn Spritz’Magnac construeerde.

Geproefd door Mark Dermul op 22-06-2025



Cocktail: Spritz’Magnac

Tasting Notes Posted on 22/06/2025 13:31

Onlangs lanceerde MMM – Mark & Manny’s Malts – hun meest recente Interludium, namelijk een Armagnac XO Hors d’Age 10 Year Old van Château Garreau, gelimiteerd tot 50 flesjes en gebotteld op 40% (psssttt… er zijn er nog een paar beschikbaar, dus kijk snel op mmmalts.com).

Het spreekt al bijna voor zich dat Mark onmiddellijk zijn bar (lees: keuken) in trok om te experimenteren met deze geweldige Armagnac en na een viertal pogingen (zwaar werk, dat begrijpt u) slaagde hij er in (naar eigen zeggen) om een geweldige, zomerse cocktail te maken met deze Armagnac.

Hij doopte hem Spritz’Magnac en bestaat uit slechts 5 ingrediënten:

  • 5cl Armagnac XO Hors d’Age 10 Year Old Château Garreau for MMM
  • 5cl Toasted Gin (kan natuurlijk ook met een andere gin, maar deze geniet onze voorkeur)
  • 2 theelepels Amaro di Angostura
  • 4 dashes Angostura Bitters (wij gebruikten de gloednieuwe 200th Anniversary bitter)
  • Fever Tree Mediterranean Tonic

 

Neem een groot (bv. Highball) glas en drop daar een flinke ijsbal in. Voeg achtereenvolgens de Armagnac, gin en Amaro aan toe. Zachtjes roeren gedurende 20 seconden. Schenk dan zachtjes de tonic er bij. Als je mikt op de ijsbal, verlies je de minste bubbels. Simpel, maar effectief trucje. Tot slot nog vier dashes van de bitters en je Spirz’Magnac is klaar.

Laat de zomer maar komen!



Benrinnes 11 Year Old 2011 Signatory Vintage for Kirsch Import

Tasting Notes Posted on 22/06/2025 06:30

Distilleerderij: Benrinnes
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Benrinnes 11 Year Old 2011/2022 Signatory Vintage for Kirsch Import, First Fill Sherry Butt Finish Cask #6
Kleur: brons
ABV: 43%

Bloedappelsienlikeur

Ben Rinnes Mountain, een berg die het hartje van Speyside overschouwt met zijn hoogte van 840 meter, geeft zijn naam aan deze distilleerderij, die aan de voet van de berg, nog steeds op een hoogte van 213 meter, werd opgericht in 1826. De eerste eigenaar was Peter McKenzie. De distilleerderij werd echter volledig weggevaagd door een overstroming, bekend als de Great Speyside Floods uit 1829 en diende in 1835 volledig opnieuw gebouwd. Vandaag de dag is ze van ver in de omtrek zichtbaar door de typische rode schoorsteen. In het glas zit een 11-jarige die voor de Duitse importeur Kirsch Import werd gebotteld door Signatory Vintage. Op het label staat het Stuart Dugald Monument dat je op Calton Hill in Edinburgh kan bezoeken.

Donkerzoete neus op karamel, kaneel en opgelegde rozijntjes, aangevuld met walnoten en snuiftabak. Helemaal op de achtergrond nog geroosterde hazelnoten en snuiftabak. Na enkele ogenblikken ademen wordt hij flink snoeperig en krijg ik een karrenvracht aan gummi colaflesjes en aardbeienconfituur. Lekker, hoor.

De body is wat licht, maar zeker goed genoeg en de malt onmiddellijk lekker zoet met een subtiel zuurtje. Doet wat aan een likeur van bloedappelsien denken, maar dan met een flinke dosis kruiden er in. Het snoeperige keert snel weer en het staat me eerlijk gezegd wel aan. Dit is een vloeibaar dessertje. Bij de tweede slok lijk ik wederom gewoon een lepel aardbeienconfituur in de mond te nemen. Maar, wederom, met een flink dosis kruiden.

De finish is middellang, op rood fruit, colasnoepjes en warme kruiden die langzaam wegdeemsteren.

Deze werd uiteraard voor de Duitse markt gebotteld en is daar nog steeds verkrijgbaar voor zo’n 65 EUR. Da’s waar voor je geld. Dankjewel voor het sample, Dieter.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 16-03-2025