Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Ben Nevis Private Cask 78/2021 Anthony Van Sele

Tasting Notes Posted on zo, juli 04, 2021 17:04

Distilleerderij: Ben Nevis
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Ben Nevis Private Cask 78/2021 Anthony Van Sele
Kleur: witte wijn
ABV: 61.5%

Clean

Voor alle duidelijkheid: dit is nog geen whisky. Dit is spirit. Het vat – nummer 78 – werd in 2021 afgevuld en mijn goeie vriend Anthony Van Sele kon het op de kop tikken. Hij overhandigde me onmiddellijk een gul sample zodat ik hem meteen eens kon proberen. Ik hou van new make en deze heeft nog maar enkele weken het hout gekust, dus denk ik wel dat ik iets lekkers ga proeven.

Goh, ja, lekker! Typische toetsen van new make, uiteraard, met platgekookte groenten en iets van aardappelschillen, maar ook al een flink zoete toets als van kristalsuiker en vanille-ijs.

Lekker romig op de tong en ondanks het torenhoge ABV behoeft deze absoluut geen water. New make met suikers en het begin van enkele esters. Denk kruisbessen en appeltjes, een druppel honing en flink wat peper. Hint van groene banaan. Oh, zo clean.

Hij blijft lekker lang hangen, is warmend en kruidig met een zoete terminus.

Dat belooft voor de toekomst, Anthony. Goeie vatkeuze, me dunkt.

Geproefd door Mark Dermul op 23-05-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Ben Nevis 10 Year Old 2010 The Duchess

Tasting Notes Posted on zo, juli 04, 2021 07:03

Distilleerderij: Ben Nevis
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Ben Nevis 10 Year Old 2010/2020, The Duchess, Game & Wildlife Series, Shiraz Cask Finish, Cask #1800020, 317 bts
Kleur: goud
ABV: 56.7%

Shelduck

Best of Whiskies – een online whisky shop in Nederland – bottelt af en toe zelf onder het label The Duchess (‘de hertogin’). U herinnert zich misschien nog de Shieldmaidens reeks. Ondertussen zijn ze bezig met de zogenaamde Game & Wildlife Series, waaronder eerder al een Glenallachie 1995 en een Ardbeg 1995 verscheen. Vandaag zit er een jonge wijn-gefinishte Ben Nevis in mijn glas. Wat een prachtig label! Deze shelduck (bergeend) is van de hand van de Nederlandse kunstenaar Hans Dillesse, die ik al een paar keer ontmoet heb, zowel live als virtueel. Kunstenaar in hart en nieren. Maar dit terzijde. Laten we gauw deze jonge Ben Nevis eens aan de spreekwoordelijke tand voelen.

Aangename, zij het ietwat weeïge neus op kokosrotjes (de gebakjes), aardbeienconfituur en rabarber, gewikkeld in een doek van jute. Enkele aardse toetsen op de achtergrond. Je zou niet zeggen dat hij op 56.7% zit. De invloed van de wijn is naar mijn mening subtiel. Zacht en toegankelijk.

Op smaak is het veel meer uitgesproken. Flink pikant op zwarte en rode pepers, bitter bij de eerste slok, wat nadien onmiddellijk verzacht wordt door aardbeien en ander rood fruit. Amandelschaafsel, moutsuikers en zoethout. De wijn geeft hem een zoete twist en een licht drogend effect. Alles bij elkaar werkt het prima.

De afdronk is de troefkaart van deze Ben Nevis. Lang, erg kruidig en warm, rijk en zoet tegelijkertijd met slechts een beetje tannine op het sterfbed. Nog iets bubblegum-y ook. Mijn mond blijft wel kurkdroog achter.

Het is eens wat anders dan al die tropische fruitbommetjes van Ben Nevis die ik onlangs proefde. Zo’n 100 EUR.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 13-03-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).