Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Gin: Roku Gin

Tasting Notes Posted on 27/05/2019 17:36

Distilleerderij:
Suntory Liquor Atelier
Regio: Japan
Fles: Roku Gin
Kleur: clear
ABV: 43%

Verfijnd

Roku is Japans voor zes, verwijzend naar de 6
typisch Japanse botanicals die voor dez gin worden gebruikt – naast nog een
8-tal andere. De zes zijn Sakura bloemen, Sakura bladeren, Yuzuschil, Sencha
thee, Gyokuro thee en Sansho peper. Hij wordt gestookt in het zogenaamde
Suntory Liquor Atelier, dat over vier verschillende pot stills beschikt. Velen
menen dat dit de eerste gin is die Suntory op de markt brengt, maar dat klopt
niet. Wie de geschiedenis van Suntory een beetje kent, weet dat ze reeds in
1936 de zogenaamde Hermes Gin op de markt hadden. Nog een weetje: in Japan
wordt deze Roku op 47% verkocht. De rest van de wereld moet het met 43% doen.

De neus is betrekkelijk aards met florale
toetsen. Dat moeten dan wel de Sakura bloemen en bladeren zijn
(kersenbloesems). De jeneverbes blijft wel het leidende ingrediënt, maar ook
kardemom en iets van kaneel steken de kop op.

Dat zet zich mooi door op smaak. Mooi
geïntegreerd allemaal. Zacht en toegankelijk en puur best te genieten. Hij
wordt verrassend zoet met slechts een klein bittertje.

Middellange, betrekkelijk warme afdronk.

Een erg mooie gin van het Land van de Rijzende
Zon.

GIN & TONIC

Ik vul het glas met flink bokken ijs en enkele
strookjes vers geschilde gember. Daaroverheen giet ik mijn Roku gin en top ‘m
af met een speciale tonic: de Schweppes Oranges Blossoms & Lavender. Die
tonic is op zich bitterzoet, wat volgens mij mooi in het verlengde ligt van
deze Japanse gin. Het resultaat is erg zomers.

Deze gin straalt echt Japanse verfijning uit en
is puur erg lekker, maar ook in een G&T komt hij mooi tot zijn recht. Ondanks
mijn erg smaakvolle tonic, bleef de gin overeind. Prima!

Geproefd door
Mark Dermul op 01-05-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Gin: Flavour Twentythree – batch 08

Tasting Notes Posted on 27/05/2019 07:28

Distilleerderij: Wagging Finger
Regio: Nederland
Fles: Flavour Twentythree, batch 08, 50cl
Kleur: witte wijn
ABV: 47%

Pompelmoes

De tot op heden laatste batch van Flavour
Twentythree is al de achtste. En aangezien de zomer nog moet beginnen, verwacht
ik dit jaar nog 9 en misschien wel 10, want de sterkhouders van BYOB-C laten er
geen gras over groeien. Deze 8e batch heeft opnieuw een eikenhouten
vat mogen kussen, wat zijn kleur verklaart.

Deze doet me erg denken aan batch 6 met flink
wat vanille en een toets van rozenwater. Maar… ook de abrikozen van batch 7
tekenen hier present. Zou het kunnen dat Erik en de jongens en meisjes van
BYOB-C besloten een gemixt recept op vat te leggen? Hoe dan ook, lekker is het
alleszins. Hij is lekker romig en zoet. Een vloeibaar snoepje.

Hij is zo zacht als de billen van een baby,
echt waar. Op smaak is het één en al vanille, jeneverbes, een hint van citroen
en wat florale toetsen. Dit kan je zomaar puur drinken, zelfs zonder een
ijsblokje. Midpalate komt er een aardige kruidigheid opzetten, waardoor de gin
echt wel pittig wordt. Pompelmoes steekt de kop op.

Dat resulteert in een betrekkelijk lange
afdronk die zowel zoet als kruidig is, terwijl er op het sterfbed het obligate
bittertje verschijnt. Prima!

GIN & TONIC

Een karrenvracht aan ijs, een goeie scheut van
de gin, een blaadje munt en een schijfje citroen met daaroverheen de brute
tonic Syndrome Raw is alles wat ik nodig had om een zomerse G&T in mijn
glas te toveren. Op de neus geeft dat een G&T die me doet denken aan – niet
lachen, aub – smoutebollen op de kermis! Echt waar. Maar veel frisser,
natuurlijk. Met flink wat witte pompelmoes op smaak. Ja, deze werkt!

Erik toont met deze gin wederom zijn craftmanship, hoor. Deze is vooral puur
erg aangenaam. Het is bijna zonde om hier een tonic aan toe te voegen, ondanks
het feit dat het een mooie G&T wordt.

Geproefd door
Mark Dermul op 22-04-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).