Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Gin: Lisboa Gin

Tasting Notes Posted on 24/05/2019 16:19

Distilleerderij: Gin Lovers
Regio: Portugal
Fles: Lisboa Gin
Kleur: clear
ABV: 41%

Lissabon

Mijn lieve vriendin Michèle ging vorige zomer
op vakantie naar Lissabon. Zowel Michèle als haar man Jeroen houden wel van een
goed glas, dus hoeft het niet te verbazen dat ze in het lokale nachtleven
terecht kwamen en deze Portugese gin ontdekten. Was ze toch wel zo lief om een
flesje mee te brengen voor ondergetekende zeker? Hoe leuk! Hij werd speciaal
voor de bekende bar Gin Lovers ontworpen en komt in een stenen kruik met de
typische gele tram in het logo. Lissabon ligt op zeven heuvels, dus werden voor
deze gin zeven botanicals gebruikt, waarvan de vreemdste ongetwijfeld sla is. U
leest het goed: sla. Daarnaast ook nog kruidnagel, kaneel, koffie, zout, Arinto
druiven en Portugese basilicum. Dat klinkt allemaal veelbelovend!

Ja, dit is wel apart en erg mooi. Aards en
kruidig, maar tegelijkertijd zomers fris. Bijna exotisch, zeg maar. Zoet met
citrus, maar het zilte randje geeft hem een apart karakter. Doet me op een
vreemde – maar goede – manier ook denken aan een bunsenbrander. Vreemd, hé.
Maar het werkt.

Hij is erg romig en fris, met jeneverbes en
citrus vooraan, maar al snel wordt hij warm van het kruidnagel. Hij wordt er
helemaal pittig van. Ook op smaak krijg je dat mespuntje zilt en ik hou er wel
van. Ik krijg het gevoel alsof ik op een zonnig terras zit aan de kust, in de
buurt van de Torre de Belém.

Van een afdronk, daarentegen, is hier amper
sprake. Hij is erg snel weg. Soit.

GIN & TONIC

Zo’n charismatische gin verdient het van
aangelengd te worden met een neutrale tonic, zodat hij zijn karakter ten volle
kan laten zien. Dat gezegd zijnde deed ik wel de moeite om wat zuiders fruit
aan mijn G&T toe te voegen. En veel meer zomers dan dit kan je in je glas
amper krijgen. Heerlijk.

Aanrader! Deze gin voert me terug naar
Lissabon, waar ik zo’n twintig jaar geleden voor het laatst op bezoek was. Dankjewel,
Michèle! Dearly Beloved? Ik heb een
tip voor onze volgende citytrip!

Geproefd door
Mark Dermul op 17-04-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Gin: Musa Lova Gin

Tasting Notes Posted on 24/05/2019 06:48

Distilleerderij: onbekend
Regio: België
Fles: Musa Lova Gin, 50cl
Kleur: clear
ABV: 41%

Banaan

Fabian Deckers en Evy Meuleman zijn de
uitbaters van de brasserie Improvisio te Leuven, in het prachtige 18e
eeuwse Oude Gasthuys. Maar daarnaast maken ze ook distillaten waarbij de Musa
Love bananenlikeur wellicht de bekendste is. Drie varianten hebben ze al:
bananenlikeur gerijpt op sherryvaten, met Java koffie en met Leuvense honing.
En niet zo gek lang geleden stortten ze zich op een gin. Daarvoor deden ze een
beroep op professor Rony Swennen, die verbonden is aan de K.U. Leuven en
beheerder is van ’s wereld grootste verzameling van bananenplanten. De gin, op
basis van een neutrale graanalcohol, wordt gestookt met flink wat botanicals:
sinaas, engelwortel, koriander, kardemom, anijs, munt, cintroen, kaneel,
rozemarijn, lavendel, zoethout en – hoe kan het ook anders? – banaan. Neen,
bananen (meervoud!) want er worden maar liefst vier bananensoorten gebruikt.

U mag één keer raden welk aroma de neus
domineert. Inderdaad: banaan! Hoewel lekkerder dan Pisang Ambon (en minder
zoet), is het niet makkelijk deze gin te appreciëren op de neus. Citrus en munt
proberen wel, maar moeten toch de duimen leggen. Een toets van chocolade doet
zijn intrede, wat ik dan weer vind meevallen. Maar alle botanicals ten spijt is
het al banaan wat hier de klok slaagt.

Op smaak houdt hij het midden tussen
bananenlikeur en kauwgom. Mier- en mierzoet met slechts een kruidig randje.
Hoewel… de kruiden wordt snel luider en tillen de gin nu toch naar een hoger
niveau. Maar een topper wordt het in mijn opinie nooit. Te zoet en teveel
banaan. Tja.

De afdronk is middellang, pittig gekruid, maar
blijft erg zoet.

GIN & TONIC

Ik weet het niet zo goed. Welke tonic moet ik
hier in godsnaam aan toevoegen. Ik speel het veilig en voeg er Henry Thomas aan
toe, een neutrale maar erg parelende tonic. Mijn G&T wordt hierdoor erg
floraal en snoeperig, maar de banaan blijft domineren. Je moet er voor zijn, neem
ik aan.

Uniek, dat is hij wel. Maar lekker? Ik vind van
niet. Hou je van banaan, dan is deze gin voor jou. Is het niet je ding, blijft
hier dan van weg, zou ik zeggen. Een fles van 50cl kost je zo’n 40 EUR. Eén euro
daarvan gaat naar Project Kisangani van Professor Swennen, die de lokale
bananenteelt hiermee ondersteunt.

Geproefd door
Mark Dermul op 14-04-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).