Distilleerderij:
BenRiach
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: BenRiach 21 Year Old, OB 2017, Bourbon, Virgin Oak, PX & Red Wine
Casks
Kleur: goud
ABV: 46%

Eerste
Wapenfeit

Deze nieuwe 21-jarige versie van BenRiach was
één van de eerste wapenfeiten van Master Blender Rachel Barrie, die de overstap
gemaakt had van Morrison-Bowmore naar BenRiach. Ze gebruikte voor de
samenstelling maar liefst vier types vaten: bourbon, virgin oak, PX sherry en
rode wijnvaten (er werd mij Rioja ingefluisterd).

De neus is erg zoet en een tikkeltje floraal,
maar heerlijk waxy. Denk honing in ’t kwadraat over wit en geel fruit. Appel,
citroen en een hint van banaan. Cake. Witte chocolade. Op het snoeperige af.

Romige body en prima drinksterkte. Het zoete
van de neus keert weer, maar wordt wel aangevuld door een stevige kruidigheid.
Chili peper, gember, getoaste eik. De virgin oak laat zich gelden. Gepeperde
fruitsla, als u begrijpt wat ik bedoel.

De afdronk is middellang, licht gekruid en zoet
op geel fruit.

Zeker niet slecht, maar als er op het label 11 jaar
in plaats van 21 jaar had gestaan, had ik het ook geloofd. Voor mijn 80e
ontmoeting met BenRiach mocht toch wat meer zijn, meen ik. Reken op zo’n 125
EUR.

85/100

Geproefd door
Mark Dermul op 20-04-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).