Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Cognac: Fins Bois Gabriel & Associés

Tasting Notes Posted on 13/09/2018 12:22

Distilleerderij: Ferrand
Regio: Frankrijk
Fles: Fins Bois Gabriel & Associés
Kleur: oud goud
ABV: 40%

Groene druiven (met pit)

De streek waar cognac wordt gestookt
ligt in de omgeving van – of wat had u gedacht? – de stad Cognac, waarbij de
regio nog eens verder opgedeeld wordt in Grande Champagne (de beste druiven),
Petite Champagne, Borderies, Fins Bois, Bons Bois en tot slot Bois Ordinaires.
Deze cognac, van Château De Clam, is een Fins Bois en geproduceerd door Gabriel
& Associés. Ik proefde hem jaren geleden voor het eerst en vond de fles als
bij toeval ergens achteraan in de kast. Toch nog maar eens boven halen, dacht
ik zo.

De neus is warmend zoet, licht floraal met een
mooie aciditeit. Je ruikt een zuurtje met daarnaast zoete spekken en na enkele
ogenblikken iets van ahornsiroop. Vanille is zeker waarneembaar. Zacht en
elegant.

Ook op de tong is hij verrassend delicaat, maar
ik moet bekennen dat ik de smaak eerder sober vind. Dat hoeft niet slecht te
zijn, natuurlijk. Sober kan mooi zijn. Maar hier mis ik toch iets. Gebakken
appeltjes, groene druiven (met pit) en een honingachtige toets.

De afdronk is middellang en zoet met een
kruidig eindstation, wat hem nog net dat beetje warmte doet geven.

Een verrassend zachte, sobere doch elegante
cognac die ik eerder – en nu vloek ik wellicht in de kerk – als aperitief zou
schenken.

Geproefd door Mark Dermul op 01-07-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Cognac: Pierre Ferrand 1840 Original Formula

Tasting Notes Posted on 13/09/2018 07:09

Distilleerderij: Ferrand
Regio: Frankrijk
Fles: Pierre Ferrand 1840 Original Formula
Kleur: koper
ABV: 45%

Recreatie

Cognac wordt verkregen door het distilleren van
witte wijn – net als Armagnac, dus – maar moet ook aan een aantal andere voorwaarden
voldoen om zo genoemd te mogen worden. Ten eerste moeten bepaalde druivenrassen
gebruikt worden, ten tweede moet er dubbel gedistilleerd worden (in een
zogenaamde Alambic Charentais), ten derde wordt de spirit minstens twee en een
half jaar gerijpt, ten vierde op tenminste 40% gebotteld en tot slot moet de
drank uit de streek van Cognac komen. Die streek beslaat de departementen
Charente en Charente-Maritime. De negen te gebruiken druivenrassen zijn Ugni
Blanc (zo’n 90% van alle cognacs wordt met van deze druif gemaakt), Colombard,
Folle Blanche, Jurançon Blanche, Meslier Saint-François, Montils, Select,
Follignan en Sémillon. Maar genoeg theorie, laat ons meteen aan het proeven
slaan. Dat doen we met deze 1840 Original Formula van het bekende Maison
Ferrand. Het is een recreatie van de 19e eeuwse cognac – geblend op
basis van een erg kostbare fles Pinet Castillon Cognac uit 1840, vandaar de
naam.

Wow! Erg zoete, aromatische en bijzonder
complexe neus op allerhande donkere vruchten, gekonfijte en gesuikerde
appelsienschillen, kruisbessen, ananas, bruine suiker en nootmuskaat. Blind zou
je mij kunnen doen geloven dat dit een sherrygerijpte Speysider betreft (dan
heb ik het over whisky, natuurlijk). Geweldig.

Op de tong is het minder zoet dan de neus deed
vermoeden, maar gaat het eerder de zoetzure kant op. Flink wat citrusfruit,
maar nu ook wat tannine en witte peper. Iets wat me aan druivenpitten doet
denken. Ik zal niet zeggen dat het me tegenvalt, maar na zo’n fantastische neus
is dit toch even met de ogen knipperen. Hij mocht ook gerust wat meer body
hebben, wat mij betreft. Desalniettemin behoorlijk complex. Ja, vanaf de tweede
slok begint hij me weer te bekoren. Verre van ééndimensionaal, zoveel is zeker.
Maar wel betrekkelijk streng, als u begrijpt wat ik bedoel.

Op de finish spreekt de eik nog het luidst. Hij
zet je mond zelfs droog.

Old
school

cognac? Ik zou het niet weten. Lekker is hij in elk geval. In 2018 pakte deze
nog goud op de Cognac Masters. Een fles kost pakweg 50 EUR.

Geproefd door Mark Dermul op 01-07-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).