Distilleerderij: Mars Tsunuki
Regio: Japan
Fles: Tsunuki New Pot Heavily Peated, 250ml, 4.000 bts
Kleur: clear
ABV: 60%

Vuil, Vuiler, Vuilst

Hombo
Shuzo Company opende reeds in 1985 haar Mars Shinshu Distillery (hoewel ze van
1992 tot 2011 gesloten bleef), maar sinds kort is er een tweede distilleerderij
open: Mars Tsunuki. Het is de meest zuidelijke Japanse distilleerderij. Op 10
november 2016 werden de alambieken voor het eerst opgestookt en het bedrijf zal
dus over single malt beschikken wanneer de Olympische Spelen in Tokyo
plaatsvinden in 2020. Tot dan is het wachten. Alhoewel… Hombo Shuzo stelt
alvast – weliswaar in erg beperkte oplagen, nl. 4000 flesjes van 250ml – haar
new make beschikbaar. Er bestaat een ongeturfde, geturfde en zwaar geturfde new
make. Wij proeven de laatste.

Hola,
deze new make is erg vuil, als u begrijpt wat ik bedoel. Zure, platgekookte
groenten, limonade die twee dagen in de zon heeft gestaan en vaaswater. De turf
geeft ‘m een metalige rand. Verdund is hij een pak zoeter, maar gelukkig
minstens even vuil. Aardappelpuree doet zijn intrede, alsook wat verwelkte
bloemen. Mooi!

Het
hoeft niet te verbazen dat deze new make erg heet is. En toch brandt hij niet.
Hij smaakt naar rottende bladeren, spirit van kokosnoot, maar vertoont toch nu
al een zoetje. Ik hou hier wel van. Ervaring leert dat vuile new make dikwijls
resulteert in een geweldige whisky. Met flink wat water wordt dit zelfs een
aangename spirit om puur te drinken. Tuurlijk, het is geen whisky, maar een
eau-de-vie kan van tijd tot tijd ook best smaken.

De
finish is vuil, vuiler, vuilst!

Dat
beloofd! Ik kijk alvast uit naar de Olympische Spelen 2020, al was het maar om
hier een malt whisky van te kunnen proeven.Het is ondertussen genoegzaam bekend
dat ik een boontje heb voor new make. Deze mag zeker in het rijtje van
interessante embryo’s. Dank je wel, Marcel!

Geproefd door
Mark Dermul op 22-07-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).