Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Gin: Pierde Almas Botanica +9

Tasting Notes Posted on 10/08/2017 17:26

Distilleerderij: Pierde
Almas
Regio: Mexico
Fles: Pierde Almas Botanica +9
Kleur: clear
ABV: 45%

Mezcal
Gin

Ik liep onlangs PROOF
binnen en werd een sample van deze spirit in de handen gedrukt. ‘Moet je
proeven!’ was het devies. Maar is dit gin… of is dit mezcal? Een beetje van
alle twee, zo blijkt. Hij wordt namelijk gemaakt via dubbele distillatie van
Espadin agave als basis; dan worden er 9 klassieke botanicals aan toegevoegd en
volgt er nog een derde distillatie. De 9 botanicals zijn jeneverbes, koriander,
Engelenwortel, appelsien, orriswortel, cassiaschors, steranijs, venkel en
nootmuskaat.

Nou, de neus is op
z’n zachts gezegd heel apart. Ik krijg voornamelijk citrus en iets van rook.
Dennenappels en iets wat me aan Spaanse pepers doet denken. Op de neus is het
meer mezcal dan gin, moet ik zeggen, maar dat neemt niet weg dat ik ‘m lekker
en intrigerend vind.

Hij is erg, erg
zacht op de tong, hoor. Nu komt de citrus eerst, onmiddellijk gevolgd door
vanille en dennenappels. Hij wordt wat romig. Hars. De venkel laat van zich
horen en midpalate wordt hij een tikkeltje kruidig. Ook de jeneverbes doet haar
duit in het zakje, waardoor hij op smaak langzaam maar zeker van mezcal
richting gin evolueert.

De afdronk is
lang en een tikkeltje drogend en verrassend zoet.

Persoonlijk vind
ik gin erg lekker, maar mezcal een moeilijke drank. De combinatie van beiden
werkt wat mij betreft prima. Dit is een harmonieus geheel.

GIN & TONIC

Ik geef toe: ik
ga op veilig spelen. Dus hou ik het eenvoudig bij wat citrusschillen en een
karrenvracht aan ijs, alvorens er de Erasmus Bond botanical tonic aan toe te
voegen. Het resultaat is verrassend. Zowel qua neus als smaak. Het is een mooi
samenspel tussen enerzijds aardse tonen en anderzijds zoetzure, fruitige
toetsen. Misschien dat deze, door zo atypisch te zijn, niet voor iedereen is
weggelegd, maar ik vind ‘m alvast geweldig.

Er is maar één
nadeel aan deze fles en dat is dat ze zo’n 100 EUR kost. Laten we eerlijk zijn:
dat is niet goedkoop. Maar je moet hem geproefd hebben (vooral puur).

Geproefd
door Mark Dermul op 06-08-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Likeur: Flor Herbal G.I.N.

Tasting Notes Posted on 10/08/2017 07:24

Distilleerderij: Flor
Regio: Beernem, België
Fles: Flor Herbal G.I.N.
Kleur: koper
ABV: 18%

Ceci n’est pas un gin!

De Flor Herbal G.I.N.
is een West-Vlaams streekproduct. Hij wordt gestookt in Beernem. Maar het is
wel met een korrel zout te nemen, die G.I.N. Want het is absoluut géén gin. In
dit geval staat G.I.N. voor Genuine Infusion of Nature en is het eigenlijk eerder
een likeurtje. Hij werd gemaakt met de infusie van tien kruiden en specerijen,
maar wel gebotteld op amper 18%. Een braaf aperitiefje, dus. Dat hij wat
troebel en koperkleurig is, bewijst dat hij niet van graan, maar van fruit werd
gestookt. In die optiek vind ik de verpakking en benaming in alle eerlijkheid
misleiden. Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat Flor probeert mee te surfen
op de golf van de ginhype, maar dat wel doet op een ongepaste manier. Hoe dan
ook… aan de slag.

Op de neus krijg ik
allerhande fruitige geuren, zowel zoet als zuur, die duidelijk afkomstig zijn
van voornamelijk appels en misschien ook peren. Er zou citrus in de mix kunnen
zitten, hoor. De geur valt best mee, maar gaat niet verder dan vers fruitsap.

Hij is erg waterachtig
en bitterzoet tot erg zuur. Dit is absoluut niet lekker en wellicht niet
bedoeld om puur te drinken. Wat een tegenvaller!

Van een finish is
hier geen sprake, natuurlijk.

Toen ik de fles voor
het eerst zag, was ik van mening dat dit wel degelijk een gin was, maar ik kwam
– letterlijk en figuurlijk – bedrogen uit. Desalniettemin staat er op hun
website wel degelijk een recept voor een G.I.N. & tonic, dus laat ik dat
maar eens proberen.

GIN & TONIC

Nou, eigenlijk
moet ik zeggen G.I.N. & tonic. Gezien het lage alcoholpercentage gaat de
gewone hoeveelheid 5cl gin (het is geen gin, Mark!) met 15cl tonic hier niet
op. Hier moet je toch wel gaan voor 10cl gin (fruitlikeur!) en 10cl tonic of
iets in die aard. Het resultaat is een fruitig aperitiefje dat best aangenaam
smaakt maar in de verste verte absoluut niets met gin & tonic te maken
heeft.

Ik begrijp dat
mensen – chauvinistisch als ze zijn – graag hun eigen streekproducten promoten.
Maar dit is lekker noch gin. Ik voel me echt misleid. Dit is een dikke
teleurstelling. Het was wellicht helemaal anders geweest als men dit had
voorgesteld voor wat het werkelijk is. Gemixt met tonic valt het allemaal best
mee, maar verwacht hier geen grootse dingen. Desalniettemin bedankt, Pat!

Geproefd
door Mark Dermul op 01-07-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).