Distilleerderij: Invergordon
Regio: Schotland
Fles: Invergordon 10 Year Old Single Grain
Kleur: witte wijn
ABV: 43%

Chemische Kokosnoot

We proeven een standaardbotteling van Invergordon, hun 10-jarige op 43%.
Invergordon is de enige graandistilleerderij in Schotland die zich niet in de
Lowlands bevind. Ik heb al wel wat oude Invergordon geproefd (25, 42 en 48 jaar
oude), maar nog niet zo’n jonge snaak. De verwachtingen zijn, in alle
eerlijkheid, dan ook niet erg hoog gespannen.

De neus is betrekkelijk spirity en groen, als u mij begrijpt. Doet wat aan
suikerspin denken. Wat kokosnoot, maar eerder een chemische variant dan de
eigenlijke vrucht. Gummi snoepjes. Er zit een metalig randje aan, alsof hij uit
blik werd geschonken. Een beetje stekelbes en een beetje vanille. Niet erg
groots, dus. Integendeel.

De aanzet is eerder waterachtig en astringent. Ouch, hij wordt zelfs
onmiddellijk bitter en zuur. Heel alcoholisch. De vanille en de stekelbessen
keren weer, worden vervoegd door wat witte peper, kinine en anijs, om dan
helemaal uit elkaar te vallen.

De afdronk is mediumlang, maar wel zoetzuur, wat ik niet erg op prijs kan
stellen.

Nou, nou, één van de minst interessante single grains die ik al proefde,
hoor. Dit spul is de moeite niet waard. Heeft duidelijk veel meer tijd nodig om
te ontwikkelen.

68/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-08-2015
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).