Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Tullibardine 1993 vintage

Tasting Notes Posted on 08/02/2012 12:42

Distilleerderij: Tullibardine

Regio: Schotland, Highlands

Fles: 1993 vintage, gebotteld in 2011

ABV 40°

Kleur: licht, stro

Body: licht, veel en snel lopende traantjes

In de neus krijg ik groen fruit, appel en peer die overgaan in een
zoetere geur van bijenwas en honing, in de verte komt af en toe een vleugje
marsepein aanvliegen. Ietwat subtiele maar zeer aangename neus.

De mond gaat verder op het zelfde elan, hier doet de peer
nadrukkelijker zijn zegje. Het doet me denken aan Williams peren.. de honing is
nog steeds aanwezig en jammer genoeg de was ook… waar deze in de neus nog
aangenaam, zacht en zoet meespeelde is hij in de mond een beetje een
spelbederver.

Op de finish is de peer de eerste om het gezelschap te verlaten,
gelukkig is de was niet als laatste weg en maakt deze plaats voor een zoete
zweem van honing en marsepein.

Onze eerste kennismaking was een beetje teleurstellend, maar hij heeft
zich herpakt.

Lekker maar geen hoogvlieger, de bijenwas mocht zich voor mij beperken
tot de neus. Gelukkig dat hij op het einde een stapje opzij zet. Ik proefde eerder
de ’88 vintage die mij meer kon bekoren, iets meer diepgang en de was had plaatsgemaakt voor meer honing en toffee toetsen.

Voor mij was het wennen omdat ik het pad der ontdekkingen
achterstevoren bewandel, na een begin bij de turfmonsters probeer ik nu mijn
spectrum te verbreden.

Geproefd op 3 februari 2012



Springbank 12 Year Old Claret Wood

Tasting Notes Posted on 08/02/2012 06:23

Distilleerderij: Springbank

Regio: Schotland (Campbeltown)

Fles: Springbank 12 Year Old Claret Wood, OB 1997/2010, 9.360 bts

Kleur: amber

ABV: 54,4%

Het statement van Frank McHardy: ‘We don’t do
finishes, we mature’, is met een korrel zout te nemen. Want deze Claret Wood
werd wel degelijk eerst gerijpt op refill bourbon barrels, alvorens een finish
te krijgen – weliswaar van 3 jaar – op verse Claret (Bordeaux) vaten. Om de
wijninvloed te verzachten, werd de whisky nog eens herstoken op geblakerde
vaten voor 2 jaar. Een omslachtig proces, lijkt me. Eens benieuwd of het de
moeite waard is geweest.

Hmmm, de neus verrast! Hij is lekker fris op
allerlei bessen, voornamelijk rode. Na verloop van tijd komt het typische
Springbank profiel er toch doorheen (denk aan natte jute, duf maar toch
lekker). Wat honing. Lichte zurigheid van de wijn. Dadels. Zeezout. Kokos.
Rook. Eucalyptus. Karamel. Leder. Vanille. Het gaat op en neer. Jojo in
aroma’s, maar allemaal aangenaam.

Hij is lekker olieachtig – bijna romig – en
kruidig op de tong. Zoet, absoluut. Winey? No way! Opnieuw rode bessen
op het podium, maar ook de andere aroma’s, hoewel minder uitgesproken, zijn
terug te vinden in de smaak. Best complex en verrassend lekker.

De bessen blijven ook in de lange finish op
het voorplan, maar uiteindelijk eindigt hij op licht bittere eik met een zoute
twist. Heerlijk!

Kijk, dat vind ik nu leuk, zie. Een whisky
waarvan de verwachtingen niet hoog gespannen zijn, die dan verrast door zo
geweldig lekker en complex uit de hoek te komen. Eén van de beste wijnfinishes
die ik al mocht proeven. Rond de 60 EUR.

89/100

Geproefd
door Mark Dermul op 06-01-2012
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)